Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka jesień cz.2

Czym by była jesień bez jabłek...nie wyobrażam sobie tego. W zimne wieczory uwielbiam zajadać się ciepłą szarlotką. Dziś zapraszam na prosty przepis na jabłka przygotowane specjalnie na szarlotkę :)

Gdy dostałam sporą ilość ekologicznych, nie nawożonych i nie pryskanych jabłek wiedziałam, że muszę je szybko wykorzystać bo szkoda żeby się zepsuły. Postanowiłam przygotować prażone jabłka na szarlotkę. Ciasto z nimi smakuje wyśmienicie. Z jabłek tworzy się jakby mus który rozpływa się w ustach, polecam :)

Słodka jesień cz.2

 

  • 4 kg kwaśnych jabłek
  • 80 g cukru



Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.

Wkładamy je do dużego garnka, zasypujemy cukrem i smażymy często mieszając.

Ja smażyłam je około 20 minut.

Wszystkie kawałki się nie rozleciały a były już bardzo miękkie w środku.

Gorące jabłka przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do przestudzenia.

Tak przygotowane możemy dodawać do szarlotki a także innych deserów.

Ja przed upieczeniem posypuje je jeszcze cynamonem.

Smacznego :)

Słodka jesień cz.2

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak