Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka jesień cz.11

Szarlotka sypana

Taki sposób wykonywania szarlotki jest podobno bardzo popularny jednak ja robiłam ją po raz pierwszy. Rzeczywiście nieco różni się w smaku od innych szarlotek i jest naprawdę pyszna :) Przepis pochodzi z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki, polecam :)

Słodka jesień cz.11 

 

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 150 g zamrożonego masła
  • 2 kg jabłek  antonówka lub szara reneta
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • łyżka skórki pomarańczowej

 

Masło wkłądamy do zamrażarki na conajmniej 2 godziny.

Umyte i obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach.

Dodajemy do nich 2 łyżki cukru, cynamon oraz startą skórkę pomarańczową.

Resztę sypkich składników mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 cześci.

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą (użyłam formy 26 cm).

Wysypujemy do niej jedną część suchych składników oraz wykładamy połowę jabłek.

Przykrywamy kolejną warstwą suchych, resztą jabłek i na koniec znów suche.

Na wierzch ścieramy zmrożone masło tak aby równo pokrywało całość.

Pieczemy około 70 minut w 180 stopniach.

Upieczoną szarlotkę podawałam z brzoskwiniowo-malinowymi lodami.

Smacznego :)

Słodka jesień cz.11

miszelka 14.11.2012 11:32
Bardzo lubię szarlotkę sypaną, robię ja trochę inaczej, ale Twoja też jest na pewno przepyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak