Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skarby lasu cz.2

Oscypkowe placuszki z sosem ze świeżych maślaków

Sos grzybowy z plackami zazwyczaj kojarzy mi się z potrawą która jest dosyć ciężka. To danie jest niezwykle lekkie w smaku. Maślaki w sosie wprost rozpływają się w ustach natomiast placuszki są puszyste i delikatne, polecam :)

Skarby lasu cz.2 


placuszki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 70 g oscypka maślanego

sos:

  • 250 g świeżych maślaków
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany 12 %
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

 

Grzyby delikatnie oczyszczamy, obieramy i kroimy na niewielkie paseczki.

Cebulę siekamy bardzo drobno i delikatnie podsmażamy na maśle.

Dodajemy do niej maślaki i chwilę podsmażamy.

Następnie dolewamy bulion i na małym ogniu, pod przykryciem dusimy aż grzyby zmiekną.

W międzyczasie przygotowujemy placuszki.

Składniki na placki miksujemy.

Dodajemy pokrojonego w kosteczkę oscypka i mieszamy.

Na mocno rozgrzaną nieprzywieralną patelnię nakładamy po łyżce masy.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Gotowe odstawiamy do podania.

Gdy maślaki będą już miękkie a całość nieco zgęstnieje dodajemy łyżkę śmietany i doprawiamy pieprzem.

Mieszamy i podajemy z gotowymi placuszkami.

Smacznego :)


Skarby lasu cz.2

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak