Sezon rabarbarowy w tym roku...

Opublikowano: 20.07.2012
Autor: Mienta
Sezon rabarbarowy w tym roku...
nie taki krótki jakby się wydawało :)

Ostatnio ciężko było mi go gdzieś znaleźć ale od kilku dni znowu widuję go w każdym sklepie :) Nie mogłam przejść obok niego obojętnie ;) Wydaję mi się, że w tym roku jest wyjątkowo długo i warto jeszcze z niego skorzystać.

Od maja przyrządziłam z niego kilka ciekawych deserów które szczerze polecam. Były ciasta, galaretki ciasteczka a nawet lody. Może ktoś się jeszcze skusi?:)

Tartaletki z rabarbarem

Babeczki tak pyszne, że od razu pożałowałam, że zrobiłam je z tak małej porcji. Rozeszły się w mgnieniu oka :)

 Sezon rabarbarowy w tym roku...

Składniki na 6 szt:

  • 150 g rabarbaru
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę miksujemy z cukrem i jajkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.

Do każdej foremki nakładamy po dużej łyżce ciasta, a w środek wciskamy pokrojony rabarbar.

Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

 


Muffinki mocno rabarbarowe

Są takie jak lubię najbardziej, mięciutkie, pachnące, wilgotne i zdecydowanie nie za słodkie :)

Sezon rabarbarowy w tym roku...

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 160 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z czarnej porzeczki
  • 300 g rabarbaru

Rabarbar kroimy w niewielką kosteczkę.

Dodajemy do niego łyżkę mąki i mieszamy (podobno zapobiega to opadaniu rabarbaru na dół ciasta).

Masło miksujemy z cukrem.

Następnie cały czas miksując dodajemy jajka i syrop.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Dodajemy rabarbar i mieszamy.

Do silikonowych foremek nakładamy po dużej łyżce masy.

Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.

Smacznego :)

 

Amarantusowe ciasteczka z rabarbarem

Smaczne kruche ciasteczka z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru z pewnością przypadną do gustu wielbicielom słodkości i rabarbaru :)

Sezon rabarbarowy w tym roku... 

  • 120 g mąki z amarantusa
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • jajko
  • 50 g cukru trzcinowego

Nadzienie:

  • 300 g rabarbaru
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na ciastka zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe ciasteczka.

W połowie z nich wykrawamy na środku dziurki.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Rabarbar obieramy z włosków, kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do garnuszka.

Zasypujemy cukrem i na małym ogniu rozgotowujemy go aż się rozpadnie.

Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 15 minut aż zgęstnieje.

Upieczone ciasteczka przekładamy konfiturą.

Smacznego :)

 

 

Serniczki truskawkowe z galaretką rabarbarową

Deser idealny na ciepłe dni.

Sezon rabarbarowy w tym roku...

Serniczki:

  • 560 g serka homogenizowanego truskawkowego
  • galaretka truskawkowa (opakowanie na 0,5 litra płynu)
  • 350 ml wody
  • 6 truskawek

Galaretka:

  • 220 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • szklanka wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie, miksujemy ją z serkami homogenizowanymi i dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki truskawki.

Masę przelewamy do kubeczków lub miseczek i wkładamy do lodówki.

Rabarbar obieramy z włosków i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Miksujemy i odstawiamy.

Druga połowę wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki.

Gdy zacznie tężeć, wylewamy na serniczki. Gdy galaretka stężeje, serniczki są gotowe.

Smacznego :)

 


Lody rabarbarowe

Lody nie zawsze muszą być na maxa słodkie, w upały miło jest zjeść bardziej orzeźwiający lekko kwaskowaty deser. Takie właśnie są lody rabarbarowe, polecam :)

Sezon rabarbarowy w tym roku...

  • 350 g rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml śmietanki 30 %

Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Rozgotowujemy i blendujemy.

Gotujemy jeszcze około 10 minut, aby masa bardziej zgęstniała. Odstawiamy ją do przestudzenia.

Do wystudzonej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy ja do masy rabarbarowej. Delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki.

Lody są gotowe po około 4 godzinach.

Smacznego :)

 

Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką

Zazwyczaj ciasta z pełnoziarnistej mąki wychodza mi nieco "cięższe" i twardsze. Jednak to wyszło niesamowicie delikatne, puszyste i wilgotne. Do tego duża ilość rabarbaru przez co całość nie jest zbyt słodka i ciekawa w smaku kruszonka sprawiły, że dla mnie to ciasto idealne, polecam :)

Sezon rabarbarowy w tym roku... 

  • 200 g margaryny
  • 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 150 g cukru brązowego
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • ok. 200 g truskawek

na kruszonkę orzechową:

  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru brązowego
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 50 g masła

Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.

Margarynę miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.

Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i truskawki tak aby pokrywały całość ciasta.

Możemy lekko wcisnąć je w masę.

Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.

Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniową pianką

Jedno z szybciej znikających ciast jakie zrobiłam ;) Mimo tego, że było robione na dużej blaszce to zostało zjedzone w ekspresowym tempie, przepyszne:) Przepis z bloga majanaboxing.blox.pl

Sezon rabarbarowy w tym roku... 

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • pół szklanki oleju
  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru

Margarynę siekmy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Dodajemy  żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%).

Większe ciasto wkładamy na 10 minut do zamrażarki a mniejsze do lodówki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ścieramy na nią większy kawałek ciasta, lekko wyrównujemy i przyklepujemy.

Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Gdy spód wystygnie przygotowujemy masę na budyniową piankę.

Białka ubijamy na sztywno.

Powoli dodajemy do nich cukier cały czas ubijając a następnie proszek budyniowy.

Gdy składniki się połączą powolutku dodajemy olej, dalej ubijając.

Na zimny spód ciasta wylewamy pianę.

Układamy na niej umyte truskawki i pokrojony rabarbar.

Na wierzch ścieramy mniejszy kawałek ciasta.

Całość pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

 

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

Bardzo proste ciasto polegające tylko na wymieszaniu łyżką składników i ich upieczeniu :) Wychodzi niesamowicie wilgotne i puszyste.Przepis z bloga wypiekizpasja.blox.pl z moimi zmianami.

Sezon rabarbarowy w tym roku...

 

ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanka cukru trzcinowego
  • 2,5 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • ok. 500g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

kruszonka:

  • 100g masła
  • 10 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 8 łyżek cukru trzcinowego

Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy.

Składniki na kruszonkę zagniatamy.

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto wylewamy do formy(użyłam 22x33 cm).

Na wierzchu wysypujemy rabarbar i całość posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

 

 

Pikantny pieczony rabarbar z waniliową śmietanką

Połączenie zaskakujące ale tak pyszne, że po zjedzeniu chce się więcej. Lekko kwaśny rabarbar, słodka śmietanka a do tego pikantna mieszanka dukka utworzyły jeden z lepszych deserów jakie jadłam. Przepis pochodzi z książki "Na ostro" R.Lane.

Sezon rabarbarowy w tym roku...

  • 300 g rabarbaru
  • 25 g cukru
  • 30 ml wody
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru

waniliowa śmietanka:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • nasiona wanilii z połowy laski

do posypania:

  • 4 łyżki dukka

W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem oraz cynamonem i imbirem.

Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na 5-6 cm kawałki.

Układamy na blasze do pieczenia i polewamy syropem.

Przykrywamy folią i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze kolejne 10 minut.

W tym czasie śmietankę ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii.

Ciepły rabarbar podajemy z porcją śmietanki i posypujemy łyżką mieszanki dukka.

Smacznego :)

prymat