Sezon rabarbarowy w tym roku...

Ostatnio ciężko było mi go gdzieś znaleźć ale od kilku dni znowu widuję go w każdym sklepie :) Nie mogłam przejść obok niego obojętnie ;) Wydaję mi się, że w tym roku jest wyjątkowo długo i warto jeszcze z niego skorzystać.
Od maja przyrządziłam z niego kilka ciekawych deserów które szczerze polecam. Były ciasta, galaretki ciasteczka a nawet lody. Może ktoś się jeszcze skusi?:)
Tartaletki z rabarbarem
Babeczki tak pyszne, że od razu pożałowałam, że zrobiłam je z tak małej porcji. Rozeszły się w mgnieniu oka :)
Składniki na 6 szt:
- 150 g rabarbaru
- 150 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 90 g cukru
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę miksujemy z cukrem i jajkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Do każdej foremki nakładamy po dużej łyżce ciasta, a w środek wciskamy pokrojony rabarbar.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Muffinki mocno rabarbarowe
Są takie jak lubię najbardziej, mięciutkie, pachnące, wilgotne i zdecydowanie nie za słodkie :)
- 220 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 160 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu z czarnej porzeczki
- 300 g rabarbaru
Rabarbar kroimy w niewielką kosteczkę.
Dodajemy do niego łyżkę mąki i mieszamy (podobno zapobiega to opadaniu rabarbaru na dół ciasta).
Masło miksujemy z cukrem.
Następnie cały czas miksując dodajemy jajka i syrop.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dodajemy rabarbar i mieszamy.
Do silikonowych foremek nakładamy po dużej łyżce masy.
Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)
Amarantusowe ciasteczka z rabarbarem
Smaczne kruche ciasteczka z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru z pewnością przypadną do gustu wielbicielom słodkości i rabarbaru :)
- 120 g mąki z amarantusa
- 80 g mąki pszennej
- 100 g masła
- jajko
- 50 g cukru trzcinowego
Nadzienie:
- 300 g rabarbaru
- pół szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
Składniki na ciastka zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe ciasteczka.
W połowie z nich wykrawamy na środku dziurki.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar obieramy z włosków, kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do garnuszka.
Zasypujemy cukrem i na małym ogniu rozgotowujemy go aż się rozpadnie.
Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 15 minut aż zgęstnieje.
Upieczone ciasteczka przekładamy konfiturą.
Smacznego :)
Serniczki truskawkowe z galaretką rabarbarową
Deser idealny na ciepłe dni.
Serniczki:
- 560 g serka homogenizowanego truskawkowego
- galaretka truskawkowa (opakowanie na 0,5 litra płynu)
- 350 ml wody
- 6 truskawek
Galaretka:
- 220 g rabarbaru
- 50 g cukru
- szklanka wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie, miksujemy ją z serkami homogenizowanymi i dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki truskawki.
Masę przelewamy do kubeczków lub miseczek i wkładamy do lodówki.
Rabarbar obieramy z włosków i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Miksujemy i odstawiamy.
Druga połowę wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki.
Gdy zacznie tężeć, wylewamy na serniczki. Gdy galaretka stężeje, serniczki są gotowe.
Smacznego :)
Lody rabarbarowe
Lody nie zawsze muszą być na maxa słodkie, w upały miło jest zjeść bardziej orzeźwiający lekko kwaskowaty deser. Takie właśnie są lody rabarbarowe, polecam :)
- 350 g rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 200 ml śmietanki 30 %
Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Rozgotowujemy i blendujemy.
Gotujemy jeszcze około 10 minut, aby masa bardziej zgęstniała. Odstawiamy ją do przestudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy ja do masy rabarbarowej. Delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki.
Lody są gotowe po około 4 godzinach.
Smacznego :)
Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką
Zazwyczaj ciasta z pełnoziarnistej mąki wychodza mi nieco "cięższe" i twardsze. Jednak to wyszło niesamowicie delikatne, puszyste i wilgotne. Do tego duża ilość rabarbaru przez co całość nie jest zbyt słodka i ciekawa w smaku kruszonka sprawiły, że dla mnie to ciasto idealne, polecam :)
- 200 g margaryny
- 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 150 g cukru brązowego
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 łodyg rabarbaru
- ok. 200 g truskawek
na kruszonkę orzechową:
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g cukru brązowego
- 30 g mąki orkiszowej
- 50 g masła
Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.
Margarynę miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i truskawki tak aby pokrywały całość ciasta.
Możemy lekko wcisnąć je w masę.
Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.
Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)Ciasto z truskawkami, rabarbarem i budyniową pianką
Jedno z szybciej znikających ciast jakie zrobiłam ;) Mimo tego, że było robione na dużej blaszce to zostało zjedzone w ekspresowym tempie, przepyszne:) Przepis z bloga majanaboxing.blox.pl
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- pół szklanki oleju
- 300 g truskawek
- 300 g rabarbaru
Margarynę siekmy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.
Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%).
Większe ciasto wkładamy na 10 minut do zamrażarki a mniejsze do lodówki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ścieramy na nią większy kawałek ciasta, lekko wyrównujemy i przyklepujemy.
Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy spód wystygnie przygotowujemy masę na budyniową piankę.
Białka ubijamy na sztywno.
Powoli dodajemy do nich cukier cały czas ubijając a następnie proszek budyniowy.
Gdy składniki się połączą powolutku dodajemy olej, dalej ubijając.
Na zimny spód ciasta wylewamy pianę.
Układamy na niej umyte truskawki i pokrojony rabarbar.
Na wierzch ścieramy mniejszy kawałek ciasta.
Całość pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem
Bardzo proste ciasto polegające tylko na wymieszaniu łyżką składników i ich upieczeniu :) Wychodzi niesamowicie wilgotne i puszyste.Przepis z bloga wypiekizpasja.blox.pl z moimi zmianami.
ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanka cukru trzcinowego
- 2,5 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- ok. 500g rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
kruszonka:
- 100g masła
- 10 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 8 łyżek cukru trzcinowego
Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Składniki na kruszonkę zagniatamy.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto wylewamy do formy(użyłam 22x33 cm).
Na wierzchu wysypujemy rabarbar i całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Pikantny pieczony rabarbar z waniliową śmietanką
Połączenie zaskakujące ale tak pyszne, że po zjedzeniu chce się więcej. Lekko kwaśny rabarbar, słodka śmietanka a do tego pikantna mieszanka dukka utworzyły jeden z lepszych deserów jakie jadłam. Przepis pochodzi z książki "Na ostro" R.Lane.
- 300 g rabarbaru
- 25 g cukru
- 30 ml wody
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
waniliowa śmietanka:
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- nasiona wanilii z połowy laski
do posypania:
- 4 łyżki dukka
W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem oraz cynamonem i imbirem.
Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na 5-6 cm kawałki.
Układamy na blasze do pieczenia i polewamy syropem.
Przykrywamy folią i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze kolejne 10 minut.
W tym czasie śmietankę ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii.
Ciepły rabarbar podajemy z porcją śmietanki i posypujemy łyżką mieszanki dukka.
Smacznego :)