- 220 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 160 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu z czarnej porzeczki
- 300 g rabarbaru
Rabarbar kroimy w niewielką kosteczkę.
Dodajemy do niego łyżkę mąki i mieszamy (podobno zapobiega to opadaniu rabarbaru na dół ciasta).
Masło miksujemy z cukrem.
Następnie cały czas miksując dodajemy jajka i syrop.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dodajemy rabarbar i mieszamy.
Do silikonowych foremek nakładamy po dużej łyżce masy.
Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)
Amarantusowe ciasteczka z rabarbarem
Smaczne kruche ciasteczka z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru z pewnością przypadną do gustu wielbicielom słodkości i rabarbaru :)
- 120 g mąki z amarantusa
- 80 g mąki pszennej
- 100 g masła
- jajko
- 50 g cukru trzcinowego
Nadzienie:
- 300 g rabarbaru
- pół szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
Składniki na ciastka zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe ciasteczka.
W połowie z nich wykrawamy na środku dziurki.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rabarbar obieramy z włosków, kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do garnuszka.
Zasypujemy cukrem i na małym ogniu rozgotowujemy go aż się rozpadnie.
Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 15 minut aż zgęstnieje.
Upieczone ciasteczka przekładamy konfiturą.
Smacznego :)
Serniczki truskawkowe z galaretką rabarbarową
Deser idealny na ciepłe dni.
Serniczki:
- 560 g serka homogenizowanego truskawkowego
- galaretka truskawkowa (opakowanie na 0,5 litra płynu)
- 350 ml wody
- 6 truskawek
Galaretka:
- 220 g rabarbaru
- 50 g cukru
- szklanka wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie, miksujemy ją z serkami homogenizowanymi i dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki truskawki.
Masę przelewamy do kubeczków lub miseczek i wkładamy do lodówki.
Rabarbar obieramy z włosków i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Miksujemy i odstawiamy.
Druga połowę wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki.
Gdy zacznie tężeć, wylewamy na serniczki. Gdy galaretka stężeje, serniczki są gotowe.
Smacznego :)
Lody rabarbarowe
Lody nie zawsze muszą być na maxa słodkie, w upały miło jest zjeść bardziej orzeźwiający lekko kwaskowaty deser. Takie właśnie są lody rabarbarowe, polecam :)
- 350 g rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 200 ml śmietanki 30 %
Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Rozgotowujemy i blendujemy.
Gotujemy jeszcze około 10 minut, aby masa bardziej zgęstniała. Odstawiamy ją do przestudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy ja do masy rabarbarowej. Delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki.
Lody są gotowe po około 4 godzinach.
Smacznego :)
Orkiszowe ciasto z rabarbarem, truskawkami i orzechową kruszonką
Zazwyczaj ciasta z pełnoziarnistej mąki wychodza mi nieco "cięższe" i twardsze. Jednak to wyszło niesamowicie delikatne, puszyste i wilgotne. Do tego duża ilość rabarbaru przez co całość nie jest zbyt słodka i ciekawa w smaku kruszonka sprawiły, że dla mnie to ciasto idealne, polecam :)
- 200 g margaryny
- 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 150 g cukru brązowego
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 łodyg rabarbaru
- ok. 200 g truskawek
na kruszonkę orzechową:
- 60 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g cukru brązowego
- 30 g mąki orkiszowej
- 50 g masła
Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.
Margarynę miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i truskawki tak aby pokrywały całość ciasta.
Możemy lekko wcisnąć je w masę.
Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.
Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)