Sezon jagodowy w pełni...

Opublikowano: 27.06.2011
Autor: IlonaAlbertos
Sezon jagodowy w pełni...
Truskawki, jagody, czereśnie... Sezon na owoce w pełni ;) W lesie pojawiły się pierwsze jagody, więc grzechem byłoby nie skorzystać. Postanowiła więc coś przygotować...

Truskawki, jagody, czereśnie... Sezon na owoce w pełni ;) W lesie pojawiły się pierwsze jagody, więc grzechem byłoby nie skorzystać. Postanowiła więc coś przygotować...

Wczoraj naszła mnie ochota na coś "jagodowego". Jagody w połączeniu z moim ulubionym ciastem drozdżowym okazał się strzałem w dziesiątkę. Pyszne, delikatne i puszyste ciasto w połączeniu ze świeżymi, słodkimi jagodami- to uwielbiam. A radość mojego synka- bezcenna.

A jagody? Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe.


Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 dag drożdży
- 3 żółtka jaj
- 200 ml mleka
- 12,5 dag margaryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka jagód
Kruszonka:
- 2 łyżki masła roślinnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko, po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru waniliowego przygotowujemy masę jajeczną. Dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy podsypując w miarę potrzeby mąką. Ciast odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przekładamy je do blaski  wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie jagody delikatnie wciskając je w ciasto. Należy uważać, żeby nie pękały. Z mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy około 45- 55 minut w temperaturze 180 stopni.

prymat