Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowe różyczki

Pyszne różyczki serniczki. Wyglądają efektownie i świetnie smakują.

Takie serniczki to świetna propozycja na pyszny deser.

Nie trzeba kroić, każdy ma piękną i apetyczną różę z ciasta drożdżowego a w środku pyszna masa serowa z migdałami.

Upieczcie a nie pożałujecie.

 

SERNIKOWE RÓŻYCZKI

Sernikowe różyczki

 

Z tej porcji zrobiłam 16 różyczek
 
Ciasto :
3 żółtka
1 szczypta soli
80 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 ml mleka
500 g mąki pszennje typ 500
7 g suchych drożdży
100 g masła
 
Nadzienie serowe :
300 g twarogu półtłustego
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g płatków migdałowych
100 g cukru
 
1 jajko do posmarowania różyczek
cukier puder do oprószenia
 
 
Jajka rozbełtać z solą.
Masło stopić i przestudzić.
Dodać mleko oraz ekstrakt i cukier i wymieszać.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami.
Wlać masę jajeczno mleczną i połączyć składniki.
Następnie wlać masło i wyrobić gładkie ciasto.
Włożyć je do miseczki i zakryć ściereczką, zostawić na około 40 minut.
 
Gdy ciasto podrasta w drugiej misce rozgnieść twaróg, dodać płatki migdałowe, ekstrakt waniliowy oraz cukier i żółtko i połączyć składniki.
Z masy serowej uformować 16 kulek.
Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 części i każdą wałkować na kółka.
Każdy placek naciąć na 4 ale nie do końca.
Na środku umieścić kulkę serową i zakładać każdy nacięty fragment otulając kulkę tworząc różyczkę.
Tak uformowane różyczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rtozbełtanym jajkiem.
Nastawić piekarnik na 190 stopni a gdy się nagrzeje włożyć blachę i piec różyczki 25 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
 
Sernikowe różyczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak