Sekret smacznych pączków

Opublikowano: 10.01.2014
Autor: ZEWA
Sekret smacznych pączków
W karnawale smażymy róże karnawałowe, faworki czy też oponki ale są osoby smażące także w karnawale pączki nie czekając do tłustego czwartku. A by pączki wyszły nam smaczne i puszyste musimy zastosować się do kilku wskazówek a będziemy cieszyć się smacznymi pączkami. Wiem, że to masa kalorii ale od czasu do czasu warto zgrzeszyć.

Zabierając się do robienia pączków należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Dzięki nim problemy z pączkami znikną bezpowrotnie.

1. Składniki na pączki zawsze muszą być o jednakowej temperaturze, najlepiej pokojowej. Więc składniki należy wyjąć z lodówki i zostawić je na jakąś godzinę.

2. Żółtka i jajka należy bardzo dobrze ubić aby je napowietrzyć.

3. Masło lub margaryna po roztopieniu powinna mieć także temperaturę pokojową.

4. Do ciasta zawsze należy dodać spirytus lub ocet co zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu.

5. Ciasto musi być miękkie i elastyczne.

6. Jeżeli do pączków przed pieczeniem daje się dżem lub marmoladę to ułożenie pączka do wyrośnięcia musi być zlepieniem do dołu.

7. Pączki powinny podczas smażenia być w połowie zanurzone w tłuszczu a tłuszcz nie może być ani za gorący ani za zimny.

8. Smażone pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, więc nie należy ich kłaść za dużo. pączki po usmażeniu należy odsączyć na ręczniku papierowym.

Sekret smacznych pączków

Sekret smacznych pączków

Sekret smacznych pączków


prymat