Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Savoir-vivre w pigułce

Dobre maniery są nam wszystkim znane,
Czasem jednak pewne rzeczy są zapominane.
Aby nie najeść się w towarzystwie wstydu,
Proponuj zapoznać się z podstawami savoir-vivru.

Jako, że portal ten poświęcony jest kuchni i wszystkim tym, co związane jest z kucharzeniem, jako temat mojego kolejnego wpisu wybrałam zasady dobrego wychowania przy stole jak i sposób nakrywania, bo na nim przecież spożywamy wszystkie te przygotowane przez nas pyszności.

Kindersztuba, savoir-vivre, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski to nazwy nam nieobce ale czy rzeczywiście potrafimy zachowywać się przy stole zgodnie z zasadami dobrego wychowania?

Manier związanych z savoir-vivre przy stole jest wiele, w zależności od okazji, przybliżę więc te, które są nam najbliższe.

            Planując menu powinniśmy zwracać uwagę na to, aby potrawy były atrakcyjne smakowo, ale również ładnie wyglądały.

Podczas przyjęcia, pani domu nie powinna spędzać większości czasu w kuchni, dlatego należy unikać dań wymagających przygotowania bezpośrednio przed podaniem

            Potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:

- zimne przekąski

- zupa

- gorące przekąski

- danie główne (ryż i potrawy mięsne)

- desery

- owoce

- słodycze

- kawa i herbata

            Stół należy ustawiać w taki sposób, aby swobodnie można było odsunąć od niego krzesło i aby gospodarze mieli dostęp do stołu serwując kolejne dania.

            Na uroczyste okazje, powinno się używać białego obrusu.

Jeżeli decydujemy się na użycie kolorowego, powinien on kontrastować z nakryciem stołu lub być od niego o ton jaśniejszy.

            Podczas wydawanego przyjęcia należy używać serwetek z materiału, przy mniej oficjalnych spotkaniach można użyć papierowych.

Podczas posiłku rozwijamy ją i kładziemy na kolanach (nie pod brodą). Wstając od stołu, serwetkę kładzie się złożoną na pół na siedzeniu krzesła, natomiast po posiłku złożoną pozostawia na stole, po lewej stronie talerza.

            Zastawa stołowa powinna być z jednego kompletu, lecz jeśli nie mamy jej w wystarczającej ilości, dobrze, jeżeli naczynia są o podobnym kolorze lub wzorze.

Sztućce układa się wg kolejności ich użycia, pamiętając, że najpierw używa się tych zewnętrznych:

 Savoir-vivre w pigułce

Źródło zdjęcia: http://savoir-vivre.wieszjak.pl/przy-stole/86568,Nakrycie-stolu.html

 

            Siedząc przy stole:

-  ręce należy trzymać na stole, a nie pod nim w taki sposób, aby nie opierać łokci na stole

-  jeżeli lewa ręka pozostaje wolna, kładziemy ją na krawędzi stołu

-  nie wolno bawić się sztućcami ani uderzać palcami o blat stołu

-  nogi pod stołem powinno trzymać się zwarte

-  jedząc, sztućce należy podnosić do ust, nie schylając się do nich

-  przy stole nie powinno się rozmawiać przez telefon

-  kobiety nie powinny poprawiać sobie makijażu

-  nigdy nie przykleja się zużytej gumy do talerza

-  nie powinno się palić w miejscu, gdzie inni spożywają posiłek

-  w złym guście jest wkładanie palców do ust, jeżeli czujemy, że resztki jedzenia pozostały nam między zębami

            Takich zasad dobrych manier związanych z zachowaniem się przy stole jest wiele i uzależnione są od panujących w danym kraju zwyczajów.

Nie musimy znać wszystkich obowiązujących zasad zawartych w kindersztubie.

Warto zapoznać się chociażby z tymi podstawowymi, aby idąc do restauracji nie musieć czuć się zażenowanym nie wiedząc, co zrobić z podaną nam serwetką, bo przecież w filmach czasem widzimy jak zakłada się ja pod kołnierz.

Nie jestem w stanie objętościowo zmieścić się w jednym wpisie ze wszystkimi zasadami bon-tonu, mam jednak nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłam Państwu konwenans towarzyski, o którego zasadach czasem zapominamy.

Iwusia 04.06.2011 01:06
przydatne info :)
Karolina92 29.05.2011 10:52
bardzo przydatne, ja mam zawsze problem z kieliszkami!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak