RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

Opublikowano: 19.05.2015
Autor: Kuchnia Marty
RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL
Rzepak należy do roślin oleistych najczęściej uprawianych w Polsce. Pozyskiwany z niej olej rzepakowy jest niekiedy nazywany „oliwką północy” i posiada dużo więcej wartości odżywczych od tak bardzo docenianej przez wszystkich oliwy z oliwek.

W naszym klimacie rzepak uprawiany jest głównie w celu produkcji olejów ewentualnie pasz. Na przełomie kwietnia i maja możemy podziwiać jak przepięknie kwitnie na żółto jednak nasiona rzepaku, z których tłoczy się olej są koloru czarnego.

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

 

Od lat panuje opinia, że olej rzepakowy zawiera szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Nie jest to jednak prawdą ponieważ w chwili obecnej proces produkcji tego oleju zupełnie się zmienił (obecnie uprawiane są wyłącznie odmiany bezerukowe) i dziś możemy się cieszyć nie tylko lepszym smakiem ale i nieocenionymi wartościami odżywczymi.

 

Aby wyprodukować jeden litr oleju potrzebujemy ok. 3 kg tej rośliny.

 

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

  

CZYM RÓŻNI SIĘ OLEJ RZEPAKOWY OD INNYCH TŁUSZCZÓW?

Porównując olej rzepakowy z innymi dostępnymi olejami warto wspomnieć, że ten pierwszy zawiera niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 7 %). Jest to cenna informacja, bo nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Dodatkowo olej rzepakowy jako jeden z nielicznych posiada bardzo wysoką zawartość kwasu omega-3 (kwas alfa-linolenowy) oraz wysoki poziom karotenoidów należących do prekursorów witaminy A, a także witaminy K i E. Dzięki zawartym sterolom roślinnym pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a polifenole mają silne właściwości przeciwutleniające.

 

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

 

OLEJ RZEPOAKOWY WARTOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE

Jak już wspomniałam olej z rzepaku jest źródłem cennych witamin i minerałów. Zawiera między innymi witaminę A, która pozytywnie wpływa na wzrok. Witaminę E zwaną także „witaminą młodości”, która posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, spożywanie oleju rzepakowego pozytywnie wpływa na układ krążenia. Warto również wspomnieć, że dzięki wysokiej zawartości stanoli roślinnych zmniejsza się wchłanianie cholesterolu, a zawarte w oleju z rzepaku nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 iomega-3 korzystnie wpływają na pracę serca, a także poprawiają kondycję skóry.

 

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

  

OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA CIEPŁO CZY ZIMNO?

Na rynku mamy szeroki wybór olejów tłoczonych na ciepło i na zimno. Warto zapamiętać, że oleje tłoczone na ciepło są dodatkowo rafinowane czyli oczyszczane. Przy wyborze oleju należy na to zwrócić uwagę i zapamiętać jakie zastosowanie mają poszczególne oleje. Te tłoczone na zimno nie powinny być poddawane obróbce termicznej. Są idealne do sałatek, sosów itp. Natomiast oleje tłoczone na ciepło można używać do smażenia, gotowania czy pieczenia, jak również na zimno do sosów i sałatek.

 

Pamiętajmy, że nie jesteśmy w stanie wykluczyć z codziennej diety tłuszczów. Możemy za to sięgać po takie tłuszcze, które posiadają wysoką wartość odżywczą. Olej rzepakowy nie tylko dostarcza nam „dobrych” kalorii, ale ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

 

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

 

Na koniec chcę jeszcze dodać, że z kwiatów rzepaku otrzymujemy również miód. Jest to miód wiosenny, cieszący się dużą popularnością. W smaku jest łagodny z wyczuwalną nutką goryczy, natomiast w zapachu przypomina woń kwiatów rzepaku. Ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych miód rzepakowy idealnie radzi sobie ze zmęczeniem, stymuluje nasz układ odporności oraz wzmacnia nasze serce.

RZEPAK – NIEDOCENIONE ZŁOTO POLSKICH PÓL

prymat