Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosyjskie Śniadanie

W średniowieczu jadanie śniadań było nieprzyzwoite, tak więc ja zaczynam ten posiłek zazwyczaj po 12 i staram się rozbudzić nim nie tylko żołądek ale i kreatywność.Tak wiec od rana miałam sporo czasu na przygotowania.

Hej moi mili przyznam szczerze że zrobiłam sobie wakacyjna przerwę, zalegam z masą świetnych przepisów i historii wakacyjnych. Już za tydzień wyjazd do Paryża a po nim wielki remont kuchni. Dlatego w tym tygodniu postaram się nadrobić jak najwięcej zaległości i zasypać was przepisami, a teraz na zachętę Rosyjskie Śniadanie !

 


Bliny z łososiem i masłem orzechowym
 Masło orzechowe, łosoś, limonka, odważylibyście się na takie połączenie ?


Rosyjskie Śniadanie

Składniki na bliny:
- 200 dkg mąki pszennej,
- 1/2 litra mleka,
- 2 jaja,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 dkg drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła,
- tłuszcz do smażenia najlepiej masło klarowane.

Do podania:
- Łosoś wędzony w cienkich plastrach 100 gram
- Masło orzechowe gładkie
- Skórka i sok z 1 limonki
- Czarny i biały sezam



Ciasto drożdżowe:
Drożdże zalewamy 100 ml ciepłego mlekiem i  połową  mąki (100 gram) i mieszamy.
Przykrywamy lnianą szmateczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 35 minut.
Ucieramy same żółtka i dodajemy wraz z masłem solą i cukrem do wyrośniętego ciasta, białka zachowujemy. Wyrabiając dodajemy resztę mąki i gdy masa stanie się gładka resztę mleka.
Odstawiamy przykryte ciasto ponownie do wyrośnięcia w cieple tak by podwoiło swoja objętość. 1,5 godz. Pod koniec tego czasu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Ostrożnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

Patelnie dobrze rozgrzewamy i smarujemy cieniutką warstwą klarownego masła, smażymy bliny w formie małych 5 centymetrowych, okrągłych placuszków. Odkładamy pod przykrycie tak by za bardzo nie wystygły.

Placuszki  smarujemy masłem orzechowym i  przekładamy plastrami łososia posypujemy skórka z limonki sezamem i skraplamy odrobina soku. 


Smacznego !

Polecam też to samo połączenie z klasycznymi naleśnikami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak