Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Romantyczne danie dla dwojga sushi

Kuchnia japońska jest prosta minimalistyczna, wykwintna. Poza sushi i surimi kuchnia japońska w Polsce jest mało znana. Sekretem kuchni japońskiej są bardzo świeże produkty i minimalistyczne dodawanie przypraw do potrawy by zachować jej naturalny smak. Sushi czyli ryba i ryż wymyślono dawno VI w w Azji. Przekładając rybę ryżem przyciskając kamieniem, tak można było przechowywać rok. Ktoś zauważył, ze ryby zakwaszają ryż i tak powstało pierwsze sushi. W XVII wielu przyśpieszono kwaszenie ryżu mieszkając z octem ryżowym. Sushi przygotowuje się przeważnie ze świeżych ryb, owoców morza, warzyw. Podawane jest z marynowanym imbirem który odświeża kubki smakowe, sosem sojowym i wasali . Składniki jakie powiniemy mieć by gotować po japońsku: chilli, curry, czosnek, dashi, imbir, makaron, mirin, miso, nori, owoce morza, pory, ryby, ryż, sake, soja, wasabi, Sushi możemy przygotować na wiele okazji, idealnie sprawdzi się podczas przyjęcia w domu, pikniku, jako przekąska do pracy. Sushi to bardzo zdrowy posiłek, pożywny. W dobrze przygotowanym sushi znajdują się wszystkie składniki odżywcze węglowodany, białka i witaminy. Postawą dobrego sushi jest przygotowanie dobrego ryżu,jak również świeże produkty.

 

Składniki
  • 250 ml wody
  • 250g ryżu do sushiRomantyczne danie dla dwojga sushi
  • 2-3 łyżki  octu ryżowego
  • 200g surowego łososia ( jak ktoś nie lubi można użyć wędzonego0
  • Arkusze nori
  • Czarny sezam
  •  Świeży ogórek
  • Rukola
  • Papryka czerwona
  • Marchewka
  • Serek kremowy
  • Proszek wasali
  • Sos sojowy
  • imbir marynowany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak