Romantyczne danie dla dwojga sushi
Opublikowano: 04.02.2014

Kuchnia japońska jest prosta minimalistyczna, wykwintna. Poza sushi i surimi kuchnia japońska w Polsce jest mało znana. Sekretem kuchni japońskiej są bardzo świeże produkty i minimalistyczne dodawanie przypraw do potrawy by zachować jej naturalny smak.
Sushi czyli ryba i ryż wymyślono dawno VI w w Azji. Przekładając rybę ryżem przyciskając kamieniem, tak można było przechowywać rok. Ktoś zauważył, ze ryby zakwaszają ryż i tak powstało pierwsze sushi. W XVII wielu przyśpieszono kwaszenie ryżu mieszkając z octem ryżowym. Sushi przygotowuje się przeważnie ze świeżych ryb, owoców morza, warzyw. Podawane jest z marynowanym imbirem który odświeża kubki smakowe, sosem sojowym i wasali .
Składniki jakie powiniemy mieć by gotować po japońsku: chilli, curry, czosnek, dashi, imbir, makaron, mirin, miso, nori, owoce morza, pory, ryby, ryż, sake, soja, wasabi,
Sushi możemy przygotować na wiele okazji, idealnie sprawdzi się podczas przyjęcia w domu, pikniku, jako przekąska do pracy. Sushi to bardzo zdrowy posiłek, pożywny. W dobrze przygotowanym sushi znajdują się wszystkie składniki odżywcze węglowodany, białka i witaminy.
Postawą dobrego sushi jest przygotowanie dobrego ryżu,jak również świeże produkty.
Składniki
- 250 ml wody
- 250g ryżu do sushi
- 2-3 łyżki octu ryżowego
- 200g surowego łososia ( jak ktoś nie lubi można użyć wędzonego0
- Arkusze nori
- Czarny sezam
- Świeży ogórek
- Rukola
- Papryka czerwona
- Marchewka
- Serek kremowy
- Proszek wasali
- Sos sojowy
- imbir marynowany.