Składniki
- 40dag udźca z indyka
- 40 dag piersi z indyka
- 1 duża łyżka mieszanki przypraw ulubionych
- sól,pieprz do smaku.
Mięso dokładnie myjemy następnie kroimy na paski różniej grubości.Pokrojony drób przekładamy do miski dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy.Przykrywamy folią, by mięso bardziej przeszło przyprawami,odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.
Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy u mnie był to woreczek na mrożonki.Do woreczka wkładamy paseczki mięsa w dowolnej kombinacji,woreczek szczelnie zamykamy szynkowar odstawiamy na pół godziny.Do garnka wlewamy wodę na dno wkładamy ściereczkę na to stawiamy szynkowar,po zagotowaniu gotujemy na wolnym ogniu około 1.5 godziny w zależności od rodzaju mięsa.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest termometr,który pozwala nam kontrolować temperaturę.Postaram sie przybliżyć w kolejnych postach jak gotować mając termometr.
Wyjmujemy szynkowar z garnka,studzimy pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc.
Rano wyjmujemy naszą szynkę drobiową z szynkowara,bardzo nam ułatwia woreczek foliowy.Szynka jest bardzo zdrowa,dietetyczna i mega aromatyczna jest pyszna Myślę ze warto zainwestować w szynkowar, ponieważ zyskujemy zdrowe świeże wędliny, których na pewno nie dostaniemy w sklepie Na koniec porównam dwa szynkowary okrągły i prostokątny( przepraszam za brak zdjęć postaram się w najbliższym czasie nadrobić)Szynkwary różnia się kształtem,jakością wykonania,wielkością.W tym porównaniu zdecydowanie wygrał prostokątny.Po pierwsze jest mniejszy(80-90dag mięsa) możemy robić częściej świeże wędliny,kształt prostokątny ułatwia nam wykonanie wielu kombinacji,struktur,które będą cieszyć nasze oko. Jakość wykonania, materiał ,praska wykonana jest ze stali nierdzewnej. W tym porównaniu zdecydowanie wygrywa szynkowar prostokątny
Jedyny minus, który może sprawić kłopot to wyjęcie podkładki z szynkowara.Z tym można sobie poradzić(bardzo dobrze sobie z tym radzi haczyk, który służy do wyjmowania mieszadła w wypiekaczu do chleba)