Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszna domowa golonka z szynkowara

Nie ma jak smak domowej wędliny,która gości na moim stole bardzo często..Golonkę przygotowałam w szynkowarze,która wyszła pyszna,aromatyczna i soczysta w smaku.Idealna na karnawałowe przyjęcia którą możemy podać na zimnej płycie.Jednym słowem niebo w gębie :)

składniki 

  • 1,2 kg golonki wieprzowej
  • 3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa
  • sól 
  • pieprzPyszna domowa golonka z szynkowara wykonanie
    Z golonki wyjmuję kość, oddzielam mięso do skóry, kroje na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa  obficie posypujemy mieszanką przypraw, ,solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z golonki  odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno szynkowara wkładamy kawałki golonki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy szynkowar wrzącą woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę naszą golonkę. Pod wpływem gorącej wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą wędlinę schować do lodówki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak