Pyszna domowa golonka z szynkowara
Opublikowano: 24.02.2014

Nie ma jak smak domowej wędliny,która gości na moim stole bardzo często..Golonkę przygotowałam w szynkowarze,która wyszła pyszna,aromatyczna i soczysta w smaku.Idealna na karnawałowe przyjęcia którą możemy podać na zimnej płycie.Jednym słowem niebo w gębie :)
składniki
- 1,2 kg golonki wieprzowej
- 3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa
- sól
- pieprz
wykonanie
Z golonki wyjmuję kość, oddzielam mięso do skóry, kroje na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa obficie posypujemy mieszanką przypraw, ,solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z golonki odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno szynkowara wkładamy kawałki golonki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy szynkowar wrzącą woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę naszą golonkę. Pod wpływem gorącej wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą wędlinę schować do lodówki.