Rogaliki orzechowe i z białego maku

Opublikowano: 21.12.2013
Autor: alaaa
Rogaliki orzechowe i z białego maku
U mnie nadal na słodko. Dzisiaj zapraszam na rogaliki. Pierwsze to z dodatkiem orzechów laskowych a drugie z białym makiem. Rogalik bardzo lubię piec, robi się je bardzo szybko. Są kruche i takie fajne małe na raz.

Rogaliki z orzechów laskowych

 SKŁADNIKI:

  • 150 g margaryny
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g czekolady
  PRZYGOTOWANIE:

Margarynę, jajko i cukier puder utrzeć. Dodać orzechy laskowe, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Formować małe rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piec około 8 min w 170st. Rogaliki wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać rogalika w czekoladzie i obsypać zmielonymi orzechami laskowymi.

 

Rogaliki orzechowe i z białego maku

Rogaliki z białym makiem

 SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g białego maku
  • 150 g margaryny lub masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko mniejsze
  PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około 2-3 godziny w lodówce. Ciasto wyjmować po kawałku, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 10 min.

Rogaliki orzechowe i z białego maku

prymat