Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Robimy mięsa domowej roboty

Wszyscy wiemy, że w sklepach coraz ciężej o kupienie dobrej wędliny czy szynki. Zakłady mięsne prześcigają się w oszukiwaniu klientów - a to dodawaniem dużej ilości wody do wyrobów, o chemii nie wspominając. Dlatego rada jest prosta: zrób to sam!

Jakiś czas temu oglądałam w telewizji program, jak to zakłady mięsne z jednego kilograma mięsa produkują 3 kilogramy szynki. Bardzo ciekawa sytuacja, nie uważacie?

Okazuje się, że te mięsa są nafaszerowane specjalną mieszanką, która powoduje duży wzrost wagi wyrobów.

Łatwo zobaczyć czy dany wyrób jest produkowany w ten sposób - wystarczy spojrzeć na szynkę i gołym okiem widać maleńkie dziurki w wyrobie. Wyroby naprawdę wysokiej jakości są bardzo drogie i nie każdego po prostu na nie stać.

Aby uniknąć przykrych niespodzianek, warto postawić na domowe wyroby. Jak się okazuje, nie wyjdzie nam to aż tak drogo, jak byśmy kupili wyroby wysokiej jakości.

Jedną z metod na przygotowanie świątecznego mięsa jest tak zwana pięciominutówka. Polega to na tym, że gotujemy zalewę z ulubionymi przyprawami i studzimy. Potem wkładamy do zimnej zalewy mięso :
- schab
- karkówkę
- łopatkę
- filet z indyka
- szynkę wieprzową

lub inne i zagotowujemy, gotujemy 5 minut i studzimy mięso w zalewie. Następnie znowu zagotujemy i gotujemy 5 minut i znowu studzimy. Mięso jest gotowe (jeśli mamy duży kawałek mięsa dla pewności możemy czynność powtórzyć).

Drugą metodą jest pieczenie. Mięso nacieramy ulubionymi przyprawami i marynujemy co najmniej 12 godzin a potem pieczemy i podajemy na zimno.

Trzecią metodą może być tak zwane suszenie mięsa, na przykład schabu. Takie mięso marynujemy przez kilka dni, następnie kolejne kilka dni suszymy w przewiewnym miejscu. Takie mięsa spożywamy na surowo ale jak ktoś ma obawy może je sparzyć.

Czwarta metodą jest peklowanie mięs w specjalnie przygotowanej zalewie, następnie wędzenie i parzenie.

Świetną propozycją może też być domowa biała kiełbasa lub wędzona a potem sparzona.

Domowe wyroby zawsze wygrają z tymi kupnymi wątpliwego pochodzenia. Wiemy co jemy a co ważne, wiemy też na co wydajemy nasze ciężko zarobione pieniądze. I zaletą takich domowych wyrobów jest to, że nie psują się tak szybko jak te kupne.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji przygotowywać swoich mięs czy wędlin, przełamcie się i zacznijcie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak