Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Ratunku! Nie mam czasu na obiad!

Bywają takie dni gdy nawet 30 minut na zrobienie obiadu to dla nas wieczność. Wtedy najchętniej przyrządzilibyśmy zupkę chińską i gotowe. Ale wcale nie musimy tego robić ;) W około 15 minut a przy dobrym tempie nawet mniej, możemy przyrządzić naprawdę smaczne obiadowe danie :)

Kilka moich propozycji na obiad dla zabieganych :) Będzie szybko i obiecuję, że pysznie:)

 

MAKARON Z TUŃCZYKIEM, POMIDOREM I OLIWKAMI

Wystarczy nastawić makaron który ugotuje się w średnio 6-8 minut a w międzyczasie pokroić dodatki które do niego dołożymy. Potem wszystko mieszamy i zajadamy :)

Ratunku! Nie mam czasu na obiad!

200 g kolorowego makaronu
2 soczyste, dojrzałe pomidory
puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka czarnych oliwek
4 łyżki drobno startego sera żółtego
odrobina oliwy z oliwek
bazylia

 

Makaron gotujemy al dente.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki.

Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy.

Oliwki przekrajamy na pół.

Ugotowany makaron odsączamy, mieszamy ze wszystkimi składnikami.

Możemy doprawić oliwą i bazylią.

Podajemy posypane żółtym serem.

Smacznego :)

 

ŁOSOŚ Z MAKARONEM I WARZYWAMI

Można pomyśleć, że wykorzystanie mrożonych warzyw i kostki rosołowej jest pójściem na łatwiznę ale czasami potrzebujemy zrobić coś na szybko a to danie jest tak pyszne i soczyste, że każdemu powinno posmakować :) Jeśli mamy w kuchni trzy palniki na kuchence to bez problemu przygotujemy to danie w mniej niż 15 minut :)

Ratunku! Nie mam czasu na obiad!

 

2 filety z łososia po około 150 g każdy
200 g mrożonych warzyw włoskich
200 g makaronu szpinakowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 kostki rosołowe z lubczykiem



W miseczce rozcieramy kostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dwoma łyżkami soku cytrynowego. Mieszanką nacieramy filety i smażymy na rozgrzanej patelni.

Mrożone warzywa podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy rozmieszanych z kostką rosołową. Gdy będą miękkie, dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy.

Na talerzu układamy mieszankę warzyw z makaronem, a na wierzch kładziemy usmażonego łososia.

Smacznego :)

 


FISH BURGER

Po fast fooda sięgamy najczęściej właśnie wtedy gdy jesteśmy zabiegani. Gdyby ktoś postawił przede mną najbardziej wypasionego burgera ze znanych fastfoodów i tego skromnego fish burgera nie wahałabym się ani sekundy i wybrałabym tego z grillowanym łososiem. Bardzo prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę przepyszny, polecam :)

Ratunku! Nie mam czasu na obiad!

2 bułki
2 filety z łososia( po ok. 130 g)
roszponka
czerwona cebula

marynata do łososia:

3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka estragonu

sos:

łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka czosnku


Rybę nacieramy ziołami i sokiem z cytryny, na patelni grillowej, grillujemy z obu stron.

Bułki przekrawamy.

Nakładamy na jednej części roszponkę i kilka plasterków czerwonej cebuli.

Składniki na sos mieszamy.

Gotową rybę układamy na bułce.

Polewamy sosem i przykrywamy górą bułki.

Smacznego :)

 

Zucchine e melanzane al forno con mozzarella

Cukinia z bakłażanem zapiekane z mozzarellą, jako pyszny dodatek do mięsa lub po prostu osobne danie, polecam :)

Ratunku! Nie mam czasu na obiad!

cukinia
bakłażan
120 g mozzarelli
papryczka chili
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, czosnek do smaku
opcjonalnie sos tabasco nadający potrawom posmak grillowania

  

Umytą cukinie i bakłażana kroimy w centymetrowe plastry.

Podsmażamy je z obu stron na oliwie na patelni grillowej.

Pod koniec podsmażania dodajemy posiekaną papryczkę chili.

Doprawiamy do smaku.

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry cukinii, pokrojoną mozarellę, plastry bakłażana i tak do wyczerpania składników.

Posypujemy  chilli i polewamy kilkoma kroplami sosu tabasco.

Zapiekamy w 200 stopniach ok. 5 minut do rozpuszczenia sera.

Smacznego :)

 

 

Edyta10
Edyta10 11.09.2012 15:40
Mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak