Ratunku! Nie mam czasu na obiad!

Kilka moich propozycji na obiad dla zabieganych :) Będzie szybko i obiecuję, że pysznie:)
MAKARON Z TUŃCZYKIEM, POMIDOREM I OLIWKAMI
Wystarczy nastawić makaron który ugotuje się w średnio 6-8 minut a w międzyczasie pokroić dodatki które do niego dołożymy. Potem wszystko mieszamy i zajadamy :)
200 g kolorowego makaronu
2 soczyste, dojrzałe pomidory
puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka czarnych oliwek
4 łyżki drobno startego sera żółtego
odrobina oliwy z oliwek
bazylia
Makaron gotujemy al dente.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki.
Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy.
Oliwki przekrajamy na pół.
Ugotowany makaron odsączamy, mieszamy ze wszystkimi składnikami.
Możemy doprawić oliwą i bazylią.
Podajemy posypane żółtym serem.
Smacznego :)
ŁOSOŚ Z MAKARONEM I WARZYWAMI
Można pomyśleć, że wykorzystanie mrożonych warzyw i kostki rosołowej jest pójściem na łatwiznę ale czasami potrzebujemy zrobić coś na szybko a to danie jest tak pyszne i soczyste, że każdemu powinno posmakować :) Jeśli mamy w kuchni trzy palniki na kuchence to bez problemu przygotujemy to danie w mniej niż 15 minut :)
2 filety z łososia po około 150 g każdy
200 g mrożonych warzyw włoskich
200 g makaronu szpinakowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 kostki rosołowe z lubczykiem
W miseczce rozcieramy kostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dwoma łyżkami soku cytrynowego. Mieszanką nacieramy filety i smażymy na rozgrzanej patelni.
Mrożone warzywa podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy rozmieszanych z kostką rosołową. Gdy będą miękkie, dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy.
Na talerzu układamy mieszankę warzyw z makaronem, a na wierzch kładziemy usmażonego łososia.
Smacznego :)
FISH BURGER
Po fast fooda sięgamy najczęściej właśnie wtedy gdy jesteśmy zabiegani. Gdyby ktoś postawił przede mną najbardziej wypasionego burgera ze znanych fastfoodów i tego skromnego fish burgera nie wahałabym się ani sekundy i wybrałabym tego z grillowanym łososiem. Bardzo prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę przepyszny, polecam :)
2 filety z łososia( po ok. 130 g)
roszponka
czerwona cebula
marynata do łososia:
3 łyżki soku z cytrynyłyżeczka rozmarynu
łyżeczka estragonu
sos:
łyżka majonezułyżka jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka czosnku
Rybę nacieramy ziołami i sokiem z cytryny, na patelni grillowej, grillujemy z obu stron.
Bułki przekrawamy.
Nakładamy na jednej części roszponkę i kilka plasterków czerwonej cebuli.
Składniki na sos mieszamy.
Gotową rybę układamy na bułce.
Polewamy sosem i przykrywamy górą bułki.
Smacznego :)
Zucchine e melanzane al forno con mozzarella
Cukinia z bakłażanem zapiekane z mozzarellą, jako pyszny dodatek do mięsa lub po prostu osobne danie, polecam :)
cukinia
bakłażan
120 g mozzarelli
papryczka chili
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, czosnek do smaku
opcjonalnie sos tabasco nadający potrawom posmak grillowania
Umytą cukinie i bakłażana kroimy w centymetrowe plastry.
Podsmażamy je z obu stron na oliwie na patelni grillowej.
Pod koniec podsmażania dodajemy posiekaną papryczkę chili.
Doprawiamy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry cukinii, pokrojoną mozarellę, plastry bakłażana i tak do wyczerpania składników.
Posypujemy chilli i polewamy kilkoma kroplami sosu tabasco.
Zapiekamy w 200 stopniach ok. 5 minut do rozpuszczenia sera.
Smacznego :)