Ratunku! Nie mam czasu na obiad!

Opublikowano: 05.09.2012
Autor: Mienta
Ratunku! Nie mam czasu na obiad!
Bywają takie dni gdy nawet 30 minut na zrobienie obiadu to dla nas wieczność. Wtedy najchętniej przyrządzilibyśmy zupkę chińską i gotowe. Ale wcale nie musimy tego robić ;) W około 15 minut a przy dobrym tempie nawet mniej, możemy przyrządzić naprawdę smaczne obiadowe danie :)

Kilka moich propozycji na obiad dla zabieganych :) Będzie szybko i obiecuję, że pysznie:)

 

MAKARON Z TUŃCZYKIEM, POMIDOREM I OLIWKAMI

Wystarczy nastawić makaron który ugotuje się w średnio 6-8 minut a w międzyczasie pokroić dodatki które do niego dołożymy. Potem wszystko mieszamy i zajadamy :)


200 g kolorowego makaronu
2 soczyste, dojrzałe pomidory
puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka czarnych oliwek
4 łyżki drobno startego sera żółtego
odrobina oliwy z oliwek
bazylia

 

Makaron gotujemy al dente.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki.

Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy.

Oliwki przekrajamy na pół.

Ugotowany makaron odsączamy, mieszamy ze wszystkimi składnikami.

Możemy doprawić oliwą i bazylią.

Podajemy posypane żółtym serem.

Smacznego :)

 

ŁOSOŚ Z MAKARONEM I WARZYWAMI

Można pomyśleć, że wykorzystanie mrożonych warzyw i kostki rosołowej jest pójściem na łatwiznę ale czasami potrzebujemy zrobić coś na szybko a to danie jest tak pyszne i soczyste, że każdemu powinno posmakować :) Jeśli mamy w kuchni trzy palniki na kuchence to bez problemu przygotujemy to danie w mniej niż 15 minut :)

 

2 filety z łososia po około 150 g każdy
200 g mrożonych warzyw włoskich
200 g makaronu szpinakowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 kostki rosołowe z lubczykiem



W miseczce rozcieramy kostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dwoma łyżkami soku cytrynowego. Mieszanką nacieramy filety i smażymy na rozgrzanej patelni.

Mrożone warzywa podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy rozmieszanych z kostką rosołową. Gdy będą miękkie, dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy.

Na talerzu układamy mieszankę warzyw z makaronem, a na wierzch kładziemy usmażonego łososia.

Smacznego :)

 


FISH BURGER

Po fast fooda sięgamy najczęściej właśnie wtedy gdy jesteśmy zabiegani. Gdyby ktoś postawił przede mną najbardziej wypasionego burgera ze znanych fastfoodów i tego skromnego fish burgera nie wahałabym się ani sekundy i wybrałabym tego z grillowanym łososiem. Bardzo prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę przepyszny, polecam :)

2 bułki
2 filety z łososia( po ok. 130 g)
roszponka
czerwona cebula

marynata do łososia:

3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka estragonu

sos:

łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka czosnku


Rybę nacieramy ziołami i sokiem z cytryny, na patelni grillowej, grillujemy z obu stron.

Bułki przekrawamy.

Nakładamy na jednej części roszponkę i kilka plasterków czerwonej cebuli.

Składniki na sos mieszamy.

Gotową rybę układamy na bułce.

Polewamy sosem i przykrywamy górą bułki.

Smacznego :)

 

Zucchine e melanzane al forno con mozzarella

Cukinia z bakłażanem zapiekane z mozzarellą, jako pyszny dodatek do mięsa lub po prostu osobne danie, polecam :)

cukinia
bakłażan
120 g mozzarelli
papryczka chili
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, czosnek do smaku
opcjonalnie sos tabasco nadający potrawom posmak grillowania

  

Umytą cukinie i bakłażana kroimy w centymetrowe plastry.

Podsmażamy je z obu stron na oliwie na patelni grillowej.

Pod koniec podsmażania dodajemy posiekaną papryczkę chili.

Doprawiamy do smaku.

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry cukinii, pokrojoną mozarellę, plastry bakłażana i tak do wyczerpania składników.

Posypujemy  chilli i polewamy kilkoma kroplami sosu tabasco.

Zapiekamy w 200 stopniach ok. 5 minut do rozpuszczenia sera.

Smacznego :)

 

 

prymat