Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RADY: CIASTO DROŻDŻOWE...

zaczyn drożdżowy zawsze robię w nietypowy sposób jaki moja babcia-kaszubka mnie nauczyła, zawsze z tego zaczynu ciasto pięknie rośnie i smakuje jak również kilka ważnych innych wskazówek, które stosuję zawsze.....

WSKAZÓWKI:

 

1/ składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka jest dobrze wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem - mleko i tłuszcz nie trzeba bo i tak używamy podgrzane - mąka zawsze powinna być przesiana przez sito

 

2/ aby zaczyn i ciasto dobrze wyrosło trzeba je postawić w ciepłym miejscu przykryte talerzem lub ściereczką i ważne- unikać przeciągów - ciasto powinno się wkładać do nagrzanego piekarnika ok. 200C

 

3/ można zamrozić ciasto drożdżowe na 3 miesiące - ale co ważne: wyrobione ale nie wyrośnięte

 

4/ potem je rozmrażać w temperaturze pokojowej ok 4-5 godzin, po rozmrożeniu ciasto dalej przygotowywać ja świeżo sporządzone ciasto

 

ZACZYN:

 

zaczyn zawsze robię dla innych w nietypowy sposób, podam podstawowy przepis na ciasto, z którego robię różne wypieki drożdżowe: słodkie i słone- wtedy do słonych daję cukru tylko 1/4 szklanki i 1 łyżeczkę soli i ewentualnie ziołowe przyprawy:

 

1/ do miski wkruszyć drożdże świeże 1/2 kostki

 

2/ tłuszcz 1/2 kostki stopić i do tego gorącego tłuszczu wlać 1 szklankę zimnego mleka z lodówki - nie trzeba już wtedy studzić tłuszczu

 

3/ do mleka z tłuszczem dać 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli i widelcem dobrze roztrzepać - wlać do miski z drożdżami i przykryć talerzem i na 30-40 minut zostawić w ciepłym miejscu

 

4/ teraz dodać ok. 50-60 dag. mąki przesianej do drożdży - można dodać np. olejki zapachowe, cukier waniliowy, rodzynki, skórki cytryny lub to co lubisz a do słonych inne dodatki

 

5/ mikserem spiralami wyrabiać około 5 minut - nakryć talerzem i do wyrośnięcia około 1 godziny

 

6/ tak przygotowane i wyrośnięte ciasto użyć do placka, babki, lub gdy dasz wcześniej trochę więcej mąki aby było bardzej zwarte to się nada do wałkowania na rogale, strucle, lub słone cebulaki, pizze, paszteciki

 

RADY: CIASTO DROŻDŻOWE...

kliknij

TUTAJ 


TUTAJ
TUTAJ
TUTAJ
TUTAJ

są wypieki drożdżowe wg porad - POLECAM i SMACZNEGO!!!

RADY: CIASTO DROŻDŻOWE...

 

andżelika1 03.08.2012 19:53
super rada - dziękuję Ci
koala 22.05.2012 12:24
Fajnie wyrosło,a jakie dobre!;pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak