Buraki mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie: układ krwionośny, nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, a nawet hormonalny.
Dobrze oczyszczają wątrobę, zarówno z toksyn wewnętrznych, na przykład po suto zakrapianej imprezie, jak i zewnętrznych, po ciężkim i nerwowym tygodniu pracy.
Ale co najważniejsze te czerwone warzywa działają zasadotwórczo, czyli przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co z kolei utrudnia rozwój wszelkich nowotworów.
Są także pomocne przy zgadze - buraki łagodzą jej objawy.
Buraki to moc zdrowia i dlatego warto je wprowadzić na stałe do kuchni.
Podawać je można na różne sposoby: do zupy, surówki na ciepło i zimno.
Dla mnie najsmaczniejsze i nie do znudzenia to buraczki zasmażane z cebulką (można dodać i jabłko, gruszkę, pomarańczę i wiele innych dodatków jakie tylko lubisz)
Wywaru z gotowania buraków nie marnuję, buraki wyszorowane gotuję w łupinie a potem ostudzony wywar przelewam przez filtr do kawy na sicie i zamrażam porcje, dobry wywar do samego barszczyku lub do chłodników...
buraczki zasmażane-
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/213385/buraczki-jablkowo-cebulkowe-zasmazane-.html
barszcz-
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/214741/barszcz-warzywny-na-gesich-szyjkach-.html