Pyszny królewski sernik
Opublikowano: 16.02.2014

Pod każdą postacią, deserowa, mleczna czy z dodatkami smakuje wybornie. Idealnie pasuję, aby uczcić ważne wydarzenia w życiu, miło spędzić czas w fajnym towarzystwie. Jest wspaniała kiedy dzielimy się nią z ukochaną osobą. Ale prócz wersji klasycznej możemy zaszaleć i wykorzystać jej smak w innych potrawach. Tak jest dziś. Która druga połówka pogardzi takim specjałem? Macie moje słowo, że żadna!
Składniki
- 1/1/2szkl mąki
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 120 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
Masa serowa
- ½ kg sera białego 3 krotnie mielonego
- 3 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 50g masła
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- dekoracje
- glassage czekoladowa
- dekoracje z dr Oetkera
WykonanieCiasto.Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone zimne masło/margarynę i wszystko razem siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywcą i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.Masa serowa:W garnku roztapiamy masło/margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy żółtka i ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ser, aromat pomarańczowy, przestudzone masło i budyń. Wszystko dokładnie mieszkamy. W drugiej misce ubijamy białek na sztywno i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem kruchym i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. Na przestudzony sernik wylewamy glassage czekoladowy dekorujemy według uznania.