Puree z dyni

Opublikowano: 16.11.2015
Autor: slodkieniebo
Puree z dyni
Dynia należy do warzyw bogatych w witaminy i składniki mineralne, a ponadto jest niskokaloryczna. W dyni dominują witaminy takie jak: C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, a także beta-karoten, który przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia.
Do zalet spożywania dyni, należy również to, że wzmacnia ona układ odpornościowy co szczególnie ważne jest zimą. Dynia obniża poziom tłuszczów we krwi i działa uspokajająco. 
Puree z dyni wykonuje się dość prosto. Dodatkowym atutem takiego musu jest to, że możemy podawać go na obiad zamiast ziemniaków lub można go wykorzystać do wykonania ciast, muffin czy ciasteczek.
Składniki:
  • ok. 1.5 kg dyni

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Dynię kroimy na kilku centymetrowe połówki a następnie układamy je na blaszce. Pieczemy do momentu aż dynia będzie miękka czyli około 50 min. 

Gdy dynia jest już upieczona i łatwo w nią wbić widelec, wyjmujemy ja z pieca i studzimy. Za pomocą łyżki wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry i przekładamy do większej miski. Masę z dyni  miksujemy blenderem na puree. Ja mój mus przekładam odrazu  do słoika i przechowuje maksymalnie tydzień w lodówce. Puree z dyni można również zapasteryzować i wykorzystać w innym czasie.

 
Smacznego :) 
 
Puree z dyni
prymat