Przepyszne czereśnie!
Opublikowano: 08.06.2013
Sezon truskawkowy w pełni a już za chwilę zaczniemy sezon na czereśnie. Do mojej kuchni już zawitały, są soczyste i duże, ale jeszcze chwilka będą jeszcze lepsze, baardzo słodkie :)
Miseczka pełna czereśni to nie tylko świetną przekąska ale również idealne zastępstwo dla słodyczy oraz ogromne źródło korzyści zdrowotnych.
Czereśnie są niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały.
Ponadto, są źródłem cynku, żelaza, potasu i manganu.
SKŁADNIKI:
1,5 opakowania suchych drożdży
1,5 opakowania suchych drożdży
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 120g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania.
- 125 g mascarpone
- czereśnie 100 g
- truskawki 100g
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól i drożdże suche. Lekko mieszamy. Dodajemy jaja, jogurt i miękkie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ja robię to jakieś 5-7 minut. Przekładamy do czystej, lekko wysypanej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 2 godzinki. Czereśnie i truskawki umyć, osuszyć. Z truskawek wyciąć szypułki , czereśnie wydrylować. Serek mascarpone połączyć z łyżką cukru pudru - ale nie jest on konieczny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na jego środek nałożyć serek oraz owoce. Boki pokroić w równe pionowe paski. Paseczki ciasta nakładać na siebie pod skosem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni i piec 25-30 minut. Smacznego:)

SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
- mąka pełnoziarnista 1 1/2 szklanki
- sól 1 szczypta
- gorąca woda 1 szklanka
- truskawki 200 g
- mascarpone light 125 g
- słodzik light do wypieków 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować farsz: truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Dodać serek mascarpone oraz słodzik i wymieszać. Przygotować ciasto. Mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli oraz gorącą wodę. Odczekać aż mąka wsiąknie wodę i zagnieść ciasto. Uwaga: ciasto będzie gorące. Stolnicę wysypać odrobina mąki. Z gotowego ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki a następnie lekko rozwałkować. Na środek nakładać łyżeczkę farszu i dobrze skleić. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę , gotować minutę od momentu wypłynięcia. Smacznego:)

SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki zwykłej
- jajka 3 szt
- olej 75 ml
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- jogurt fat free 350 ml
- słodzik do wypieków 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiać mąkę zwykłą oraz pełnoziarnistą. Dodać proszek do pieczenia. Jajka umyć i wbić do mąki. Dodać 75 ml oleju , 3 łyżki słodziku do wypieków (można użyć cukru białego kryształ ). Dodałam jogurt o waniliowym waniliowym fat free. Można zastąpić go jogurtem naturalnym lub innym owocowym. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać , do utworzenia jednolitej niezbyt gęstej masy. Blaszkę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Czereśnie umyć i wydrylować. Połówki owoców gęsto układać na wierzchu ciasta. Piec 50 minut. Smacznego:)