Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni VI
Opublikowano: 26.06.2013

Kolejna odsłona przepisu szefa kuchni w moim wykonaniu. Dziś Tagliatelle domowe z wędzonym łososiem i żubrówką z odcinka 8.
Przed przygotowaniem dania głęboko zastanawiałam się nad tą żubrówką. A jak nie będzie smakować? Nie miałam nic innego w zapasie na obiad :) Mimo wszystko dolałam, a nawet ciut przelałam. Smak? zaskakujący - rewelacyjny. Danie wskakuje na listę moich stałych posiłków. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki semoliny
- 2 jajka
- 300 g wędzonego łososia
- 3 szalotki
- oliwa z oliwek
- 100 ml śmietany 36%
- 50 ml żubrówki
- Imbir mielony
- Sól morska
- Pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE:
Pierwszy przygotować makaron. W misce wymieszać mąkę, semolinę oraz jajka. Wyrobić ciasto, następnie przełożyć na folię spożywcza, zawinąć i wstawić do lodówki. Szalotki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy nabiorą koloru dolewamy żubrówkę, czekamy aż odparuje i dodajemy śmietanę oraz przyprawy - sól morska, pieprz czarny, imbir. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Ja używam maszynki do makaronu, ale jeżeli nie mamy - cienko rozwałkować ciasto i pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Wędzonego łososia dzielimy na małe kawałki, dodajemy do przygotowanego sosu, lekko podgrzewamy. Makaron odcedzić, połączyć z sosem. W oryginalnym przepisie jest natka pietruszki, którą ja pominęłam. Podałam z pomidorkami koktajlowymi na liściach cykorii. Smacznego:)