Wątróbka, nie taka straszna na jaką wygląda

Opublikowano: 24.06.2013
Autor: leonowie
Wątróbka, nie taka straszna na jaką wygląda
Dania z wątróbką też mogą wyglądać smacznie!!!. Najbardziej lubię tą w sosie własnym zagęszczonym mąka z ogromną ilością cebuli. Pamiętam jak moja Babcia taką robiła i podawała z domowym chlebem. Jeszcze ciepłym:) Niestety wyglądało to danie jak wyglądało, ale nigdy nie odmawiałam porcyjki.

WARTOŚCI:
Wątróbka jest ogromnym źródłem , tak bardzo potrzebnego nam żelaza , witaminy B12 oraz B9. Idealna dla osób ze skłonnościami do anemii, czy chorobami układu krwionośnego. Wątróbki nie powinno się jadać częściej niż raz w tygodniu, ze względu na zawartość cholesterolu. Nie poleca się także kobietom w ciąży.

PRZECHOWYWANIE:
W lodówce można przechowywać 2 dni, ale nie w woreczku foliowym. Najlepiej w papierowej torbie. Ja zazwyczaj kupuję tą hermetycznie zapakowaną. 

PRZYGOTOWANIE:
Przed przygotowaniem, wątróbkę należy dokładnie oczyścić. Możemy dodatkowo namoczyć na ok godzinkę w mleku, będzie ona miękka. Wątróbkę solimy dopiero po podsmażeniu, dzięki temu nie będzie twarda i gumiasta. Smażymy ok 3-4 minuty z każdej strony, tak aby w środku była różowa a nie brązowa. 

SPRWDZONA RADA:
Aby podczas smażenia olej nie pryskał, spokojnie można ułożyć ją na jeszcze niegorącym oleju. Następnie ściągnąć z palnika i przemieszać.

Dania z wątróbka to "tanie dania" i też mogą wyglądać ładnie , zapraszam do  moich przepisów. 
Wątróbka, nie taka straszna na jaką wygląda 
Wątróbka drobiowa z owocami i otrębami - SKŁADNIKI:

wątróbka drobiowa 250 g

jabłko 1 szt

gruszka 1 szt

masło 2 łyżki

sól pieprz do smaku

otręby 2 łyżki

 Wątróbkę dokładnie oczyścić. Przepłukać i osuszyć. Można pokroić na kawałki, ja smażę w całości. Jabłko i gruszkę umyć, pokroić w półksiężyce, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić masło, dodać owoce, najpierw jabłka następnie gruszki- gruszki bardzo szybko miękną. Lekko przesmażyć. Ok 1 minuty. Odłożyć na bok. Na pozostałym na patelni maśle, ułożyć wątróbkę, usmażyć z obu stron, u mnie to ok 2 minuty na stronę. Pod koniec posypać solą , pieprzem oraz otrębami. Owoce układać na talerzu, na nich wątróbkę z otrębami. Polać wytworzonym na patelni sosem. Smacznego:)

Wątróbka, nie taka straszna na jaką wygląda

Wątróbka w sosie kremowo pieczarkowym - SKŁADNIKI:

wątróbka 250 g

sól pieprz do smaku

mąka 3 łyżki

śmietana do zup i sosów 150 ml

serek philadelphia 100 g

pieczarki ok 5 szt

olej do smażenia

masło 1 łyżka

pietruszka suszona 1 szczypta

 Wątróbkę oczyścić i opłukać, Następnie osuszyć. Obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej, ułożyć wątróbkę i usmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na na rozpuszczonym maśle. Dolać śmietanę do zup i sosów oraz serek philadelphia. Doprawić do smaku solą i pieprzem dodać pietruszkę i delikatnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do czasu usmażenia wątróbki. Wątróbkę układać na talerzu i polać przygotowanym sosem. Smacznego:)

Wątróbka, nie taka straszna na jaką wygląda

Wątróbka na świeżych warzywach z brie - SKŁADNIKI:

wątróbka drobiowa 200 g

mąka 1 łyżka

sól pieprz do smaku

olej do smażenia

szpinak świeży 2 garście

pomidory koktajlowe 5 szt

pieczarki 4 szt

ser brie 50 g

sos balsamiczny

 Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać i pozostawić do przeschnięcia. Na patelnię wlać olej do smażenia i przełożyć wątróbkę (olej nie musi być gorący) oprószyć mąką. Przesmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki, dodać do wątróbki. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem. Warzywa opłukać. Ze szpinaku oderwać ogonki, ułożyć na talerzu. Pomidorki koktajlowe przeciąż na pół. Ułożyć na szpinaku, dodać wątróbkę wraz z pieczarkami oraz kawałki pokrojonego sera brie. Całość skropić sosem balsamicznym. Smacznego:)

 

 
prymat