Prodiż antyk z PRL-u a dla mnie SMAKI DZIECIŃSTWA...

Opublikowano: 06.04.2012
Autor: ziutula
Prodiż antyk z PRL-u a dla mnie SMAKI DZIECIŃSTWA...
Po tylu latach zrobiłam "powrót do przeszłości". Prodiż kojarzył się innym z komuną i takim byle co do używania a dla mnie prodiż to wspomnienie dzieciństwa: zapach pieczonych ciast i mięs wszelakich przez obie babcie i moją mamę.....

Dostałam prodiż od mamy jak zaczęłam samodzielne życie i jakiś czas mi służył, przypomniałam sobie o nim gdzieś po ...dziestu latach w trakcie robienia porządków w piwnicy, niestety, był już do niczego. Mój gazowy piekarnik coś zaczyna słabo piec a mieliśmy z mężem wieki smak i ochotę na roladę z boczku i chciałam upiec. Udało mi się szybko kupić nowszy model z podwójnym grzaniem w internecie na all.... Po kliku dniach otrzymania paczki nastąpiło pieczenie rolady z boczku świeżego. Już tak po 15 min. zaczyna ładnie pachnieć pieczeniem. Po ok. 1 godzinie rolada jest gotowa, przypieczona, pachnąca, no to na noc do lodówki. Rano odkroiłam plaster i zjadłam, i co? REWELACJA! Tak kruchego, soczystego, dopieczonego i smakowitego boczku nie jadłam od bardzo dawna- czyli jeszcze w domu rodzinnym. Te boczki z piekarnika czy z rękawa przy boczku z prodiża nie mają szans! Będę teraz korzystała z niego przy każdej okazji, piekarnik już mi nie potrzebny. Wzięłam od mamy kajecik z przepisami do prodiża i znalazłam też kilka przepisów na ciasta, zapiekanki no i sama lubię kombinować przy przepisach. Szczerze polecam ten niby antyk z PRL-u a dla mnie SMAKI DZIECIŃSTWA.....a oto nowy nabytek, teraz już tak błyszcząco nie wygląda- ale za to piecze dobrze i służy już od 2 lat....

Prodiż z podwójnym grzaniem, spód może być jako podgrzewacz, przy podwójnym włączeniu temperatura ok.200C- jeśli trzeba obniżyć temp. grzania to w trakcie pieczenia można odłączyć albo górną lub dolną wtyczkę jeśli za mocno przypieka potrawę...

 

Kilka przykładów z prodiża:



Szynka z jabłkami-

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/76935/apetyczna-soczysta-szynka-pieczona-z-jablkiem-w-prodizu.html 

 

Baba wielkanocna drożdżowa-

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/216358/wielkanocna-baba-leniwa-drozdzowa-.html 

 

Sernik czarno-biały-

http://babiedolygdynia.blogspot.com/2012/04/sernik-pyszny-na-kruszonce-prodiz.html 

 

Kurczak na ostro-

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/80005/kurczak-na-ostro-w-prodizu.html 

 

Rolada z boczku-

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/90421/rolada-z-boczku-w-prodizu.html 

 

Miodowa szynka-

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/143539/miodowa-szynka-pieczona-do-kanapek-prodiz.html 

 

Płoć-Płotka pieczona-

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/79998/plotka-ploc-pieczona-w-prodizu.html

prymat