- maliny
- żółte maliny
- truskawki
sos:
- jogurt naturalny
- jagody
- cukier
do posypania:
- cukier perlisty
Przekrojone truskawki mieszamy z malinami.
Jagody zasypujemy cukrem i rozgniatamy z jogurtem ( na 4 łyżki jagód dodajemy łyżkę jogurtu i łyżeczkę cukru).
Całość posypujemy cukrem perlistym.
Smacznego :)
Mini torciki naleśnikowe z owocami
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- maliny
- truskawki
- jagody
- jogurt
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą.
Smażymy naleśniki.
Gdy wystygną za pomocą szklanki o średnicy około 6cm wycinamy kółka.
Torciki tworzymy z trzech naleśnikowych warstw.
Przekładamy je na przemian malinami i pokrojonymi truskawkami.
Na wierzchu układamy także jagody.
Podajemy z jogurtem.
Smacznego :)
Chłodnik owocowy z naleśnikowym makaronem
Chłodnik na 2 porcje:
- 2 garście malin
- 2 garście truskawek
- 150 ml zimnej maślanki
- 3 kostki lodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- jagody do dekoracji
Naleśnikowy makaron:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka wymieszanego z wodą gazowaną
- jajko
- łyżka cukru
- łyżka oleju
Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą.
Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy do wystudzenia.
Do blendera wkładamy truskawki, maliny, zasypujemy cukrem i zalewamy maślanką.
Dodajemy lód (jeśli nasz blender ma opcję miksowania lodu, jeśli nie dodajmy wcześniej schłodzone owoce) i miksujemy na gładko.
Przelewamy do talerzy, dekorujemy jogurtem i jagodami.
Z naleśników wykrawamy wzroki za pomocą foremek do ciasteczek i dodajemy do chłodnika.
Smacznego :)