CIASTO PORZECZKOWE
5 jajek ( M )
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego ( domowego )
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki czerwonych porzeczek
2 łyżki mąki
cukier puder
Jajka wbić do miski, wlać olej, wsypać obydwa cukry i miksować kilka minut aż cukier
się rozpuści.
Potem przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Blaszkę o wymiarach 24 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Umyte i wyszypułkowane porzeczki obtoczyć w mące i rozsypać po cieście.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto przez 45 minut.
Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem.