Kupując krewetki w sklepie warto zapytać sprzedawcę, w który dzień ma świeżą dostawę ryb i owoców morza. Zwróćcie również uwagę jak przechowywane są krewetki. Ważne aby znajdowały się w lodzie, a lady chłodnicze posiadały kratki ociekowe, które zapewniają odpływ wody.
Jeśli już wybierzecie krewetki, które chcecie kupić dobrze się im przyjrzyjcie! Zacznijcie od sprawdzenia głowy. Jeśli krewetki mają czarne przebarwienia na głowie należy ich nie kupować gdyż są już nieświeże. Ważny jest również pancerz – powinien być błyszczący i bez uszkodzeń.
Krewetki po zakupie należy jak najszybciej przygotować lub schować do lodówki (ok. 1 dzień można je przechowywać) gdyż szybko się psują.
A teraz krok po kroku opisze jak obierać krewetki:
KROK 1:
Usuwanie głowy: Krewetki myjemy, głowy odrywamy od pancerza lub odcinamy nożem.
KROK 2:
Usuwanie pancerza i odnóży: Delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je. Ostatni odrywamy wraz z ogonem (ogon możemy zostawić, wszystko zależy jakie danie będziemy przygotowywać). Usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.
KROK 3:
Usuwanie jelita: Nacinamy krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki.