Pora na dynię

Opublikowano: 07.09.2015
Autor: tycjanowa
Pora na dynię
Końcówka lata to czas kiedy rozpoczyna się sezon na dynię. Kojarzona jest przede wszystkim z Halloween, jako ozdoba. Można jednak przyrządzić z niej bardzo dużo potraw – zarówno na słono jak i na słodko.

Dynia należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych a jej najpopularniejsze odmiany to: Piżmowa, Hokkaido, Acorn, Makaronowa, Figolistna, Baby Boo i Mesa Queen.

 

Owoce dyni są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera sporą ilość cynku, potasu, wapnia, fosforu, B-karotenu i witamin z grupy B.

 

Jest zalecana do spożycia ze względu na właściwości odkwaszające i wzmacniające układ odpornościowy. Warto ją spożywać podczas leczenia nadciśnienia.

 

Dynię można stosować do faszerowania, grillowania, pieczenia. Świetnie komponuje się również jako zamiennik ziemniaków czy makaronów. Można również ją stosować do konfitur, kompotów i deserów.

 

Kojarzona jest przede wszystkim z Halloween, jako ozdoba. Można jednak przyrządzić z niej bardzo dużo potraw – zarówno na słono jak i na słodko.

 

Zapraszam na moją propozycję wykorzystaniem dyni.

 

Dyniowe babeczki

 

Składniki:

  • 0,5 średniej wielkości dyni
  • 3 duże jajka
  • 200 ml oleju
  • 220 g brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki siekanych pestek z dyni
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki świeżego imbiru
 
 

Składniki na lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z buraków

 

Przygotowanie babeczek:

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i wymieszaj. W drugiej misce ubij jajka, następnie dodaj cukier, olej, drobną startą na tarce dynię (możemy zastąpić pure z dyni), ekstrakt waniliowy oraz świeżo starty imbir.

Mokre składniki dodaj do suchych i dodaj posiekane pestki dyni. Całość delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.

Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20-25 min. (do suchego patyczka). Babeczki pozostaw do ostygnięcia – w tym czasie przygotuj lukier.

 

Przygotowanie lukru:

Do miseczki wsyp cukier puder. Stopniowo dodawaj sok z buraków i rozcieraj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. (ilość soku można zmniejszyć lub zwiększyć w razie potrzeb). Ostudzone babeczki polej lukrem i posyp posiekanymi pestkami dyni.

 Pora na dynię

prymat