Grillowane krewetki na sałatce z ricottą i wiśniami

Sałatka:
- Mieszanka sałat z roszponką
- Serek ricotta ok. 100 g
- Wiśnie wypestkowane ok. 100 g
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Winegret:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki
- 1 łyżka soku wiśniowego
- 1 papryczka chili
Wszystkie składniki winegretu mieszamy, dodajemy wypestkowane wiśnie oraz drobno posiekaną papryczkę.
Na sałatę rozkładamy ricottę i polewamy powstałym sosem.
Krewetki – marynata:
- 400 g surowych krewetek argentyńskich
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krewetki umyć i osuszyć – jeśli były mrożone, rozmrozić je przed użyciem.
Przygotowaną wcześniej marynatą obtoczyć krewetki i odstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Krewetki nadziewać na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków.
Układać na dobrze rozgrzanym ruszcie i grillować przez ok. 5 – 7 minut aż krewetki zmienią kolor na różowy.
Sos słodko-pikantny:
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- Sok z limonki
- 1-2 łyżek cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 100 ml wody
Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do rondelka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 5 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przelać do miseczki.
Gotowe krewetki układamy na wcześniej przygotowanej sałatce z ricottą i wiśniami