Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli

Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie porzeczek w postaci dżemu z dodatkiem imbiru oraz chili, których spożywanie jest zalecane przy przeziębieniach, anginie czy grypie.

 Składniki:

  • 3 kg czerwonej porzeczki
  • 1,5 kg cukru (można dać mniej, zależnie od kwaskowatości owoców)
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka chilli w płynie

 

 

Porzeczki obieramy z gałązek i myjemy. Zasypujemy cukrem, dodając od razu imbir oraz chilli.   Stawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 1-2 godz., do momentu kiedy woda odparuje i dżem zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji. Gotowy i jeszcze wrzący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

 
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak