Pomidory

Opublikowano: 01.02.2012
Autor: ZEWA
Pomidory
Zima pomidory w sklepach są wodniste i bez smaku. Chyba każdy z nas tęsknią już za sezonem pomidorowym, kiedy to pomidory smakują najlepiej prosto z krzaka.

Pomidor to roślina z rodziny psiankowatej. Jego pochodzenie to Ameryka Poludniowa lub Środkowa. Pomidory uprawiane są zarówno pod folią, w szklarniach czy też w gruncie. Obecnie jest bardzo wiele odmian pomidorów jak i kształtów czy kolorów. Najbardziej znanymi odmianami są: bawole serca, master czy jawor. Można też spotkać mini pomidorki w kształcie kiści winogron lub o kształcie małych gruszek. Kolory pomidora rozciągają się od czerwieni po pomarańczowe, żółte a nawet zielone z ciemnymi paskami. Pomidory najczęściej spożyPomidory to źródło wielu cennych witamin, między innymi potasu, miedzi, sodu, żelaza, jodu, witaminy: B1, B6, B2, magnezu a także kwasu foliowegowamy jako sam pomidor lub różnego rodzaju przeciery, soki czy koncentraty. Z pomidorów robione są różne sałatki jak również dżem z zielonych pomidorów, przypominający w smaku dżem z renklod.

 


prymat