Polskie górskie sery czyli kulinarne "prezenty" z wakacji

Opublikowano: 10.08.2014
Autor: Ewa
Polskie górskie sery czyli kulinarne "prezenty"  z wakacji
Doceniajmy to, co polskie i jak najczęściej sięgajmy po nasze dobre, polskie sery. Jeśli więc w ramach wakacyjnych podróży odwiedzimy Podhale, zakupmy zapas dobrych serów i wyczarujmy z nich coś pysznego.

Jednym z najbardziej popularnych polskich górskich serów jest oscypek- wędzony owczy ser produkowany tradycyjnie na Podhalu, od 2008 roku opatrzony znakiem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Wytwarzany ręcznie z mleka owczego (dopuszczalny jest dodatek mleka krowiego), formowany w kształt wrzeciona w specjalnej rzeźbionej foremce tzw. "oscypiorce". Swój charakterystyczny zapach i smak zyskuje dzięki procesowi zimnego wędzenia trwającego od kilku do kilkunastu dni. Pierwotna receptura jego wytwarzania pochodzi z 1748 roku i przestrzega się jej po dzień dzisiejszy.

Kolejnym polskim górskim serem jest bundz (czy bunc) od 2005 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych. Twaróg ten wytwarzany jest z mleka owczego. Pierwszy etap wytwarzania przebiega tak samo, jak produkcja oscypków. Skrzep serowy jest parzony przez kilka minut w temp. ok. 70 stopni Celsjusza, następnie jest odcedzany na płótnie. Ser ma delikatny, łagodny, kremowy smak . Na Krupówkach często nazywany polską mozzarellą, w smaku i konsystencji nie jest gorszy od swojej włoskiej koleżanki. Doceniajmy więc to, co polskie i jak najczęściej sięgajmy po nasze dobre, polskie sery. Jeśli więc w ramach wakacyjnych podróży odwiedzimy Podhale, zakupmy zapas dobrych serów i wyczarujmy z nich coś pysznego.

Moja dzisiejsza propozycja to połączenie dobrych polskich składników z kuchnią włoską. Zapraszam!

Tarta z bundzem, oscypkiem i pomidorami

Polskie górskie sery czyli kulinarne

SKŁADNIKI:
- płat ciasta francuskiego

-jajko do posmarowania rantów


- 2 łyżki pesto pietruszkowo-pistacjowego

- bundz 200 g

- oscypek ok. 150 g
- kilka plastrów marynowanej papryki
- 1 pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- pieprz

Polskie górskie sery czyli kulinarne

Kwadratową foremkę 22 X 22 cm lub formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Foremkę wylepiamy płatem ciasta francuskiego. Boki smarujemy rozbełtanym jajkiem i przyklejamy uformowany z pozostałego ciasta rant. Rant zdobimy za pomocą noża i smarujemy resztą jajka. Przygotowany spód tarty smarujemy równomiernie pesto. Bundz i oscypek kroimy w plastry o zbliżonej wielkości. Plastry serów układamy naprzemiennie na cieście. Pomiędzy plastry serów układamy listki bazylii, plastry pomidorów i papryki. Całość doprawiamy pieprzem. Zapiekamy ok. 30-35 minut temp. 200-220 stopni. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

Polskie górskie sery czyli kulinarne

Polskie górskie sery czyli kulinarne

prymat