Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Po kaszy nie będzie już nic cz. IV - kasza kuskus

Zapraszam na cykl artykułów poświęconych różnym gatunkom kaszy. Będzie smacznie i zdrowo, a zaprezentowane przepisy letnie i lekkie.

W czwartej części cyklu artykułów poświęconych kaszom zapraszam Was na zaszczytne spotkanie z kuskusem. Słowo 'zaszczytne' nie pojawia się tutaj przypadkowo. Kasza kuskus, czyli kasza pierwotnie przyrządzana z ziaren prosa, obecnie z pszenicy, jest bowiem w krajach muzułmańskich symbolem szczęścia i bogactwa. Często pojawia się jako najważniejsze danie na stołach podczas rodzinnych przyjęć i świąt. Dzielenie się kuskusem odczytywane jest tam jako otwartość na ludzi i zaproszenie gości do czyjejś wspólnoty.


Jak wspomniałam wyżej obecnie kaszę kuskus wytwarza się z pszenicy durum - czyli pszenicy twardej, która zawiera więcej białka niż pszenica miękka. Jej ziarna zostają poddane gotowaniu na parze, dzięki czemu późniejsze przygotowanie kaszy nie wymaga wiele czasu i może być ona podstawą wielu błyskawicznych potraw. Ten narodowy składnik kuchni Marokańczyków zyskał sobie zwolenników na całym świecie i stał się ciekawą alternatywą dla ryżów, makaronów czy ziemniaków.


Kuskus jest lekkostrawny, polecany osobom borykającym się z chorobami przewodu pokarmowego. Zawiera więcej białka niż kasza manna, ryż czy kasza perłowa. Nie zawiera cholesterolu, jest doskonałym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Aby zwiększyć przyswajalność tego ostatniego, kuskus należy łączyć z produktami bogatymi w witaminę C. Kasza ta po ugotowaniu ma dość wysoki indeks glikemiczny - 65, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę powinny ograniczać jej spożycie.


Dla kucharzy kasza kuskus jest doskonałym produktem i bazą wielu potraw zarówno z kuchni wytrawnej, jak też słodkiej. Poniżej moje propozycje na lekkie i letnie dania, których głównym bohaterem jest kasza dziś będąca na widelcu. Zapraszam :) .

 

Babeczki kuskuskowe w balsamiczno-kukurydzianym sosie

Po kaszy nie będzie już nic  cz. IV - kasza kuskus
Zapraszam na pyszne wytrawne babeczki na bazie zdrowej razowej kaszki kuskus z lekkim i puszystym serkiem pomidorowym w towarzystwie słodkiej kukurydzy, pesto, octu balsamicznego, soczystych śliwek i lekko gorzkiej rukoli. Szybkie do przygotowania, pożywne i smaczne danie idealne na obiad czy kolację.


Składniki (4 porcje):
• 1 szklanka kaszy kuskus razowejPo kaszy nie będzie już nic  cz. IV - kasza kuskus
• 2 szklanki domowego wywaru warzywnego
• 150 g serka pomidorowego
• 2 suszone pomidory
• sól
• pieprz
• 2 kolby ugotowanej kukurydzy
• 150 g serka jogurtowego
• garść prażonych orzeszków ziemnych
• łyżka pesto rosso
• 2 łyżki octu balsamicznego
• łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
• 4 łyżki oleju
• mix sałat rukoli i roszponki
• 3 duże śliwki
• oliwa

 

Kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym, przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie płyn. Orzeszki siekamy i dodajemy do kuskusu. Ziarna z jednej kolby kukurydzy, pokrojone w kostkę suszone pomidory, mieloną trawę cytrynową, serek pomidorowy oraz pesto również dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Jogurtowy serek miksujemy z ziarnami z drugiej kolby kukurydzy . Doprawiamy 1 łyżką octu balsamicznego, pieprzem i ewentualnie solą. Połowę odkładamy, a do pozostałej stopniowo dodajemy olej, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu oraz jeszcze jedną łyżkę octu balsamicznego. Na talerzu wykładamy porcję sosu. Następnie układamy porcję kuskus (użyjmy do tego specjalistycznej obręczy do formowania). Na porcji kaszy układamy porcję almette jogurtowo-kukurydzianego. Na samej górze wykładamy porcję sałat i cienkie plasterki śliwki. Całość skrapiamy delikatnie oliwą. Wierzch dekorujemy ziarnami kukurydzy i orzeszkami. Smacznego!

Po kaszy nie będzie już nic  cz. IV - kasza kuskus

 

 

Śniadaniowa propozycja, czyli letni kuskus z owocami

Po kaszy nie będzie już nic  cz. IV - kasza kuskus

Składniki:
• 1,5 szklanki kuskusu (ok. 250 g)
• 3 szklanki mleka
• 1 laska wanilii
• cukier - 3-4 łyżki
Do mleka wyskrobujemy miąższ z laski wanilii, zdrewniałą część również wrzucamy w całości do mleka. Całość gotujemy razem z cukrem. Wyciągamy zdrewniałą laskę wanilii. Tak przygotowanym mlekiem zalewamy kuskus i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
• arbuz - 300g
• winogrona zielone bezpestkowe - 200g
• sok z pomarańczy

Arbuza kroimy w dużą kostkę. Wszystkie owoce łączymy z mlecznym kuskusem. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy. Dla dekoracji gotowe danie możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Słoneczny kuskus

Po kaszy nie będzie już nic  cz. IV - kasza kuskus


Składniki:
• 1,5 szklanki kuskusu (ok. 250 g)
• 3 szklanki wywaru warzywnego
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

Kuskus przekładamy do dużej miski. Zalewamy gorącym wywarem warzywnym wymieszanym z łyżką sosu sojowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach kuskus wchłonie cały płyn i będzie gotowy na przyjęcie kolejnych dodatków- w tym przypadku warzywnych.

• 2 duże cebule
• 2 średniej wielkości marchewki
• ząbek czosnku
• sól i pieprz do smaku
• 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
• łyżka oleju rzepakowego

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa łączymy z gotowym kuskusem.

• bakłażan
• cukinia
• łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku

Warzywa kroimy na cieniutkie paseczki- swoim wyglądem mają przypominać makaron. Podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy do smaku.

Na sos:
• 2 łyżki soku z pomarańczy
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka oliwy
Całość dobrze ze sobą łączymy.

Na talerz wykładamy porcję kuskusu, wokoło formując "wianuszek" z bakłażanowo-cukiniowego makaronu. Podajemy z filecikami z pomarańczy oraz sosem pomarańczowym.
Smacznego!!

Energetyczna sałatka na zdrowie

Po kaszy nie będzie już nic  cz. IV - kasza kuskus

Składniki:
• 0,5 szklanki kaszy kuskus
• 1 szklanka wrzątku
• 1 ugotowana kolba kukurydzy
• paczka rukoli
• kilkanaście pomidorków koktajlowych
• 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
• sok z połowy cytryny
• łyżka sosu sojowego
• pół łyżeczki pieprzu
• łyżeczka miodu
• pół łyżeczki soli
• duża garść uprażonych pestek dyni
• 150 g jogurtu typu greckiego

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na chwilę, żeby wchłonęła cały płyn. Do gotowej, przestudzonej kaszy dodajemy jogurt grecki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rukolę, ziarna kukurydzy i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pestki dyni. Całość delikatnie mieszamy.
Sos- sok z cytryny łączymy z miodem, solą i pieprzem. Dodajemy sos sojowy oraz cały czas mieszając olej spod suszonych pomidorów . Sosem polewamy sałatkę. Podajemy od razu. Smacznego!

Kuskusowe kluseczki jagodowo-kokosowe z jagodowo-śmietanowym sosem, karmelizowaną dynią i jabłkiem

Po kaszy nie będzie już nic  cz. IV - kasza kuskus


Składniki (dla ok. 4 osób):
• szklanka kaszki kuskus razowy
• 2 szklanki mleka
• 4 czubate łyżki dżemu jagodowego
• łyżka cukru pudru
• łyżka cukru waniliowego
• szklanka mąki na kluski + mąka do podsypywania ciasta podczas wykrawania kluseczek
• pół szklanki otrębów owsianych
• pół szklanki wiórków kokosowych
• garść posiekanych orzeszków pistacjowych

• 2 jabłka
• 1/2 dyni Hokkaido
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki miodu spadziowego

Sos:
• 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
• łyżka cukru waniliowego
• słoik dżemu jagodowego
• szczypta cynamonu

• pistacje do posypania śniadaniowego dania

Kaszkę kuskus zalewamy gorącym mlekiem posłodzonym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kiedy będzie miękka i wchłonie cały płyn dodajemy mąkę, otręby, wiórki kokosowe, dżem jagodowy, posiekane pistacje i wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, za pomocą łyżki, czy miarki obsypanej lekko mąką formujemy z ciasta placek grubości ok. 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek do ciastek kluseczki- małe kwiatuszki. Kluseczki gotujemy w lekko osolonej wodzie- od momentu kiedy wypłyną ok. 1 minutę. Podajemy z miodowym jabłuszkiem i dynią oraz jagodowo-dżemowym sosem.

Sos- dżem jagodowy podgrzewamy ze śmietaną, dosładzamy cukrem waniliowym, doprawiamy cynamonem. Chwilkę gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Miodowe jabłka z dynią- jabłka ze skórką tniemy na szatkownicy w cienkie plasterki. Dynię obieramy ze skórki i za pomocą mandoliny wycinamy plastry dyni (tak jak tniemy parmezan). Na patelni podgrzewamy 2 łyżki miodu i masła, delikatnie układamy plasterki dyni i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy lekko zmiękną, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy plastry jabłka i podgrzewamy jeszcze minutę.
Na talerzu wykładamy dużą porcję sosu, na sosie układamy kluseczki i jabłuszka z dynią. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak