Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Po kaszy nie będzie już nic cz. III- kasza jęczmienna

Zapraszam na cykl artykułów poświęconych różnym gatunkom kaszy. Będzie smacznie i zdrowo, a zaprezentowane przepisy letnie i lekkie.

W trzeciej części serii wpisów poświęconych kaszom chciałabym zaprosić Was na spotkanie z kaszą jęczmienną. Produkowana jest ona z obranych z łuski ziaren jęczmienia. Gatunków jęczmienia jest wiele. Popularnym uprawianym gatunkiem jest jęczmień zwyczajny , wykorzystywany nie tylko do produkcji kasz, ale również słodu jęczmiennego w browarnictwie. Znaczna część jego zbiorów przeznaczana jest w Polsce na pasze dla zwierząt. Zgodnie z polskim przysłowiem "Siej na świętego Norberta, będzie jęczmienia sterta. Norbert cztery niedziele po sobie ściele" , jęczmień zwyczajny kwitnie w czerwcu i lipcu, także jest to doskonały czas, aby podziwiać go w całej krasie.


Sięgając w sklepie po kaszę jęczmienną mamy do wyboru aż trzy jej rodzaje- pęczak (najmniej przetworzona kasza jęczmienna, otrzymywana z całych ziaren jęczmienia pozbawionych jedynie plew otaczających ziarna), łamaną tzw. wiejską (połamany na kawałki pęczka) i perłową (mazurską- połamany i wypolerowany pęczak).


Kaszy jęczmiennej muszą unikać osoby na diecie bezglutenowej i chorzy na celiakię, gdyż w przeciwieństwie do dwóch wcześniejszych bohaterek- kaszy jaglanej i gryczanej- zawiera gluten. Pozostali powinni natomiast wkomponować ją w swoje codzienne menu. To przyjaciółka osób borykających się z wysokim stężeniem cholesterolu, chorobami serca, miażdżycą, stanami zapalnymi jelita grubego, chorobą zespołu jelita wrażliwego czy osłabioną odpornością. Na tle innych kasz to właśnie kasza jęczmienna wyróżnia się największą ilością rozpuszczalnego błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za usprawnienie przemiany materii i zapewnienie sytości na długi czas. To również kasza jęczmienna zawiera najwięcej wapnia oraz witaminy K.


Powszechnie kaszę jęczmienną stosujemy w kuchni do zagęszczania zup czy kleików. To także nieodłączny składnik kaszanek. Ja osobiście lubię łączyć ją z warzywami i przygotowywać z nią różnego rodzaju zapiekanki. Poniżej moje sprawdzone przepisy na dania z bohaterką dzisiejszego wpisu. Zapraszam!


Kasza jęczmienna z warzywami

Po kaszy nie będzie już nic cz. III- kasza jęczmienna
Składniki:
• 200 g kaszy jęczmiennej
• 3 duże marchewki starte na tarce o dużych oczkach
• 600 g pieczarek startych na tarce o dużych oczkach
• 2 duże pory pokrojone na półtalarki
• mały słoiczek czarnych oliwek lekko przesiekanych
• 6 średnich ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
• sól
• pieprz
• masło klarowane do smażenia
• 2 łyżki octu balsamicznego
• opcjonalnie- natka pietruszki drobno posiekana

Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości ok. 20 minut.
Na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy starte pieczarki. Kiedy cała woda wyparuje i dobrze się podsmażą, całość lekko solimy. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę i całość dokładnie mieszamy.


Na maśle klarowanym podsmażamy marchewkę z porem. Warzywa przekładamy do miski z kaszą i pieczarkami. Dodajemy ogórki kiszone i oliwki. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dodajemy natkę pietruszki. Ponownie mieszamy. Tak przygotowana kasza jest idealna na gorąco jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięsa. Na zimno sprawdzi się jako drugie śniadanie zapakowane do pracy czy szkoły. Polecam!

Po kaszy nie będzie już nic cz. III- kasza jęczmienna

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i pepperoni pod jogurtowo-ziołową kołderką

Po kaszy nie będzie już nic cz. III- kasza jęczmienna
Składniki:
• 250 g kaszy jęczmiennej
• 1 duża czerwona cebula
• 3 duże ostre papryczki pepperoni z serem z oleju
• garść startego parmezanu
• 2 jajka
• sól
• pieprz
Na jogurtowo-ziołową kołderkę:
• 200 g gęstego jogurtu naturalnego
• łyżka gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)
• łyżka pistacjowego pesto z dodatkiem papryczki pepperoni (do pistacjowego pesto podczas blendowania należy dodać jedną papryczkę)
• 1 jajko
• sól
• pieprz
• garść startego parmezanu do posypania na wierzch

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 18 minut. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do kaszy. Papryczki pepperoni z serem drobno kroimy, dodajemy do kaszy. Wybijamy 2 jajka, dodajemy garść parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju- ja wykorzystałam foremkę do tarty.
Przygotowujemy jogurtowo-ziołową kołderkę- łączymy jogurt ze śmietaną, pesto oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy równomiernie na kaszę. Wierzch wieńczymy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 i ustawiamy grzałkę górną - ok. 15-20 minut. Smacznego!

Po kaszy nie będzie już nic cz. III- kasza jęczmienna

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak