Piwo w kuchni

Ten jasnozłoty, czasem bursztynowy, nazywany przez wielu „napojem bogów” trunek jest jednym z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na świecie. Mimo krążącej opinii, że piwo sprzyja nadwadze, badania dowodzą, że ten uwielbiany przez większość osób trunek zawiera sporo witamin, protein i minerałów. Swój lekko gorzkawy smak zawdzięcza kwasom zawartym w chmielu.
SPOSÓB POWSTANIA:
Piwo otrzymujemy przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Jego produkcja składa się w wielu etapów między innymi z produkcji słodu i brzeczki, fermentacji, dojrzewania, filtracji i rozlewania piwa.
RODZAJE PIW:
Rodzajów piw jest wiele, można je podzielić ze względu na następujące kategorie:
- Rodzaj fermentacji (górna lub dolna). Rodzaj fermentacji zależny jest od użytych drożdży piwowarskich, które dzielą się na drożdże górnej i dolnej fermentacji. Drożdże dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach, takie piwo jest bardziej orzeźwiające i ma pełniejszy smak
- Kolor piwa (jasne lub ciemne). Na barwę piwa wpływa głównie rodzaj użytych słodów oraz innych użytych dodatków np. kukurydza, ryż
- Zawartość alkoholu Czym mniejsza zawartość alkoholu tym piwo jest lżejsze, bardziej gasi pragnienie i orzeźwia
- Rodzaj słodu (jęczmienny, pszeniczny, karmelowy lub palony)
- Smak i aromat (każdy gatunek piwa ma swój charakterystyczny smak i aromat). Dodatkowo smak i aromat piw można wzbogacać dodając zioła, przyprawy czy miód
Piwo poza walorami smakowymi posiada również właściwości zdrowotne i żywieniowe.
Walory żywieniowe piwa wiążą się ze sporą zawartością białka, węglowodanów, błonnika oraz antyoksydantów, minerałów i witamin.
Ponadto piwo wpływa pozytywnie również na:
- Lepsze trawienie – zawarta w piwie witamina B1 odpowiada za przyspieszenie procesów trawienia, zwłaszcza tłuszczy i węglowodanów. Dodatkowo piwo zawiera właściwości izotoniczne (wyrównuje ciśnienie międzykomórkowe i hipotoniczne
- Funkcjonowanie nerek – zapobiega kamicy nerkowej i korzystnie wpływa na cały układ moczowy. Piwo jest silnie moczopędne, dzięki temu umożliwia oczyszczanie i wypłukiwanie z organizmu szkodliwych substancji
- Działa uspakajająco – zawarte w szyszkach chmielu lupulina, żywice i humulina są wykorzystywane w medycynie do leczenia objawów bezsenności i nerwicy
Jak widać nie takie straszne to piwo jak twierdzą niektórzy! Pamiętajmy jednak by zachować umiar!
Na koniec warto również wspomnieć, że piwo jest niezastąpionym składnikiem w kuchni!
I nie chodzi mi tylko o przysłowiową „szklaneczkę” tego trunku np. do obiadu. Doskonale sprawdza się jako składnik marynat, dodatek do gulaszu, mięs, a nawet wypieków.
Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem piwa:
1. Cebulowa przekąska:
Składniki ma panierkę:
- 260 g mąki tortowej
- 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
Składniki na rzadkie ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 700 ml piwa
Dodatkowo:
- 3-4 spore cebule
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie cebuli:
Nożem odcinamy górę cebuli. Zdejmujemy jej pierwszą, zewnętrzną warstwę pozostawiając korzeń nienaruszony. Następnie nacinamy cebulę na 12-16 części, uważając by nie zrobić tego za głęboko. Na koniec delikatnie rozchylamy pióra cebuli.
Naciętą cebulę można wsadzić do miski z zimną wodą, dzięki temu „otworzy” się.
Przygotowanie panierki:
W misce mieszamy wszystkie składniki. Muszą się dobrze połączyć.
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy składniki suche. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy piwo.
W garnku rozgrzewamy olej.
Cebule najpierw wkładamy do miski z suchymi składnikami/panierką. Wyjmujemy i strzepujemy nadmiar mąki. Następnie zanurzamy i cieście i ponownie wkładamy do panierki. Tak przygotowane cebule smażymy partiami w głębokim oleju ok. 3-5 minut z każdej stromy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami czy dipem.
2. Rolady z kurczaka nadziewane białą kiełbasą i cebulą
Składniki:
- pęczek młodej marchewki (ok. 10 sztuk)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1-2 łyżki listków świeżego tymianku
Składniki na roladki:
- 2 filety z kurczaka
- 150 g białej kiełbasy (użyłam takiej cienkiej)
- musztarda sarepska
- 4 cebule
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka piwa
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie roladek:
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Na koniec dodajemy trochę soli i listków tymianku. Odstawiamy żeby przestygła.
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą) na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą. Następnie na filety nakładamy podsmażoną cebulę. Na środek kładziemy białą kiełbasę (1 normalną lub 2 cienkie). Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy roladki z każdej strony aż się lekko zarumienią. Następnie podlewamy bulionem i piwem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy/gotujemy ok. 30-35 minut.
Przygotowanie marchewki z makiem:
Jeśli mamy młode marchewki to wystarczy je tylko umyć, jeśli nie to dodatkowo musimy je obrać. Następnie kroimy marchewki wzdłuż na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy marchewki, dodajemy mak i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy. Wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 3 minut aż odparuje. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.
Rolady z kurczaka kroimy w plasterki, podajemy z młodymi marchewkami.
3. Miodowo piwne filety otulone boczkiem
Składniki:
- 1 kg filetów z kurczaka
- 200 g boczku wędzonego w plasterkach
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 500 ml piwa
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie marynaty:
W misce mieszamy piwo, miód, czosnek, imbir i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w słupki – około 4 kawałków. Mięso nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty i chowamy do lodówki na całą noc.
Przygotowanie kurczaka:
Kawałki kurczaka owijamy boczkiem i spinamy wykałaczkami. Grillujemy przez ok. 30 minut.
Ja wkładam jeszcze filety do naczynia żaroodpornego i podgrzewam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni pod przykryciem.
4. Piwne pancakes
Składniki na naleśniki:
- 125 g mąki tortowej
- 125 ml piwa
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 100 ml miodu płynnego
- 65 ml piwa
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła/oleju do smażenia
- kilka plasterków wędzonego boczku
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni smażymy piwne pancakes podobnie jak naleśniki z obu stron na średnim ogniu.
Przygotowanie sosu:
W małym rondelku łączymy miód i piwo, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Sos powinien zgęstnieć!
Jeśli macie ochotę to dodatkowo można w piekarniku upiec kilka plasterków boczku.
Piwne pancakes podajemy z podpieczonymi plasterkami boczku i polane sosem
SMACZNEGO!