Pietruszka – niepozorne warzywo czy multiwitaminowa bomba

Dla większości z nas pietruszka to główny składnik włoszczyzny, dodatek do surówek i sałatek. Jeśli chodzi o smak, to pietruszka ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście uwielbiam smak pietruszki, bardzo aromatyczny, lekko słodkawy o intensywnym zapachu. Niektórzy twierdzą, że jest gorzkawy i mdły :(
Bez względu na to, czy przepadamy za tym warzywem czy nie, powinniśmy zadbać aby nie zabrakło go w naszej codziennej diecie. Mało kto wie, że to niepozornie wyglądające warzywo jest prawdziwą multiwitaminową bombą!
Pietruszka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak:
- beta karoten – silny przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom oczu oraz chroni przed komórkami rakowymi
- witamina C – zawiera jej czterokrotnie więcej niż cytrusy. Wystarczy 1 łyżka natki pietruszki aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
- fluor i wapń – wspomagają rozwój kości i zębów
- kwas foliowy – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia
- chlorofil – działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Skuteczny w zwalczaniu kataru i kaszlu
- żelazo – zapobiega anemii
- niezbędne kwasy tłuszczowe – obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają nowotworom
Ponadto pietruszka zawiera również magnez, siarkę, błonnik, prowitaminę A, witaminy: K, PP, E i śladowe ilości witaminy B12.
Właściwości lecznicze pietruszki:
- pomaga zwalczać przeziębienie, gorączkę oraz infekcje
- oczyszcza organizm z toksyn
- ma właściwości moczopędne
- pomaga zwalczać anemie dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego
- zapobiega próchnicy
- wspomaga trawienie
- reguluje cykle menstruacyjne, ma działanie rozkurczające (łagodzi bóle menstruacyjne)
Tak jak na początku wspominałam wielu z nas nie wyobraża sobie smaku niedzielnego rosołu, aromatycznego sosu, czy sałatki jarzynowej bez dodania pietruszki! Ja poniżej przedstawię kilka propozycji jak z tego warzywa wyczarować coś naprawdę pysznego!
1. TEMPURA Z PIETRUSZKI
Składniki na ciasto:
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 ml zimnej gazowanej wody
Dodatkowo:
- 1 natka pietruszki
- 1 korzeń pietruszki
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Natkę pietruszki myjemy i dzielimy na mniejsze części. Korzeń z pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
W misce mieszamy mąki i sodę, dodajemy roztrzepane jajko i zimną wodę gazowaną. Mieszamy aż składniki się połączą. Masa ma mieć grudki!
W rondelku albo na patelni rozgrzewamy olej. Do miseczki wsypujemy trochę mąki. Warzywa obtaczamy w mące, a następnie w cieście i smażymy aż będą złotobrązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy ciepłe z ulubionym sosem lub dipem.
2. CHIPSY Z PIETRUSZKI
Składniki:
- 3 pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
3. FRYTKI Z PIETRUSZKI:
Składniki:
- 4 pietruszki
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki/frytki. Smarujemy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Frytki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 20 minut. Przed podaniem posypujemy solą i pieprzem.
4. ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CHIPSAMI Z PIETRUSZKI
Składniki na rosół drobiowy:
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 porcja rosołowa, ćwiartka z kurczaka
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz
- sól
Składniki na krem z białych warzyw:
- 3 pietruszki (korzeń)
- ½ selera (korzeń)
- 3 ziemniaki
- 1 biała część pora
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
Składniki na chipsy z pietruszki:
- 3 pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie rosołu drobiowego:
Do garnka nalewamy ok. 2 litrów wody i wkładamy mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.
Przygotowanie kremu z białych warzyw:
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Pora w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy ziemniaki, pietruszkę, pora i selera. Na koniec dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i zalewamy wszystko mlekiem. Dusimy ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie. Ugotowane w mleku warzywa zalewamy ugotowanym wcześniej rosołem i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Zupę krem z białych warzyw podajemy z chipsami z pietruszki i natką.