Pierogi nie muszą być nudne

Opublikowano: 05.02.2014
Autor: ZEWA
Pierogi nie muszą być nudne
Pierogi, pierogi czy zawsze muszą być takie same ? Otóż nie, możemy zrobić do nich farsz jaki nam się tylko zamarzy. Zachęcam więc do eksperymentowania i wyszukiwania super połączeń smakowych. A poniżej możecie zobaczyć kilka moich smacznych propozycji.

Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną

Pierogi nie muszą być nudne


  • Farsz:
  • 500 g mrożonych blanszowanych opieniek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szk kaszy jaglanej
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • ognista mieszanka przypraw do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • Ciasto :
  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • ok. 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Jaglaną kaszę wsypać do gotującej się lekko osolonej wody i ugotować a potem odcedzić odcedzić. Rozmrożone opieńki, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do grzybów i chwilę smażyć. Potem do podsmażonych składników dodać kaszę, doprawić farsz do smaku i wymieszać. Farsz wystudzić.

Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę i lekko wymieszać. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wymieszać i przelożyć ciasto na blat lub stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.

Pierogi : Ciasto dzielić na porcje wałkować na cienkie placki, foremką lub szklanką wycinać kółka a na ich środek nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi a następnie układać na ściereczce i przykrywać drugą aby pierogi nie wyschły i nie popękały.

Zlepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek ( można dodać troszkę oleju ) i gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wykładać łyżką cedzakową np. na blaszkę lub inne płaskie naczynie co zapobiegnie sklejaniu się pierogów i podawać nakładając na talerze z przesmażoną cebulką i np. surówką.

 

Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną

Pierogi nie muszą być nudne


  • Farsz :
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • Ciasto :
  • 500 g maki typ 500
  • 1 szk gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:

Farsz : W osobnych garnkach ugotować kapustę i kaszę. Kaszę w osolonej wodzie a gdy będzie miękka odcedzić. Kapustę odcedzić, wystudzić i pokroić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy. Dodać też sól i pieprz i wymieszać farsz. W razie konieczności doprawić.

Ciasto : W misce umieścić mąkę z solą, wlać gorącą wodę i przemieszać. Następnie dodać jajko połączone z olejem i znowu lekko wyrobić. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić aby było gładkie. Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz. Zlepiać pierogi u kłaść na ściereczce. Można zakryć je drugą ściereczką co zapobiegnie wysychaniu. Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu. Nakładać pierogi po wyjęciu z wody na talerze i podawać np. z surówką.

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi nie muszą być nudne


  • Farsz :
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
  • 1 szk gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:

Farsz : Suszone grzyby zalać w garnku gorącą wodą, moczyć przez godzinę i ugotować. Odcedzić, przestudzić i drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować bez przykrycia aby nie była gorzka. Przestudzić, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i usmażyć. Wszystkie składniki farszu umieścić w misce, doprawić do smaku i wymieszać.

Ciasto : Do miski przesypać mąkę, dodać do niej sól i wymieszać. Wlać gorącą wodę, lekko połączyć ciasto a potem wlać jajko rozbełtane razem z olejem. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wałkować wałkiem do ciasta na cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi układać na ściereczce i przykrywać je drugą aby pierogi nie wysychały. W garnku ugotować sporą ilość wody, posolić ją, ponownie zagotować i wkładać porcjami pierogi na wrzątek. Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia w zależności od grubości ciasta. I tak postępować aż wszystkie pierogi ugotujemy. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać z dowolną surówką. Można okrasić skwarkami lub smażoną cebulką.

 

Pierogi żurawinowo - serowe

Pierogi nie muszą być nudne


  • Ciasto :
  • ok. 3/4 szk gorącej wody
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • Nadzienie :
  • 300 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 garść suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 15 minut a potem odcedzić na sitku. Do miseczki przełożyć serek, kaszę i odsączoną żurawinę a potem wymieszać nadzienie. W większej misce umieścić mąkę i sól, wymieszać, zrobić dołek. Wodę wymieszać z barwnikiem aż woda uzyska różowy kolor , wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Gdy będzie już wyrobione rozwałkować porcje ciasta na cienkie placki i wycinać foremką kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz serowo -żurawinowy jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie, nie takie jak np. ruskie ). Układać zlepione na ściereczce, zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Wodę zagotować, posolić i ponownie zagotować. Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia. Pierogi podawać bez dodatków lub polane śmietaną.

 

Pierogi z grzybami i mięsem

Pierogi nie muszą być nudne


  • 250 g gotowanego boczku
  • 200 g pieczonego boczku
  • 3 solidne garście suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • Ciasto :
  • 600 g mąki pszennej typ 500
  • 300- 350 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:

Farsz : Grzyby namoczyć i ugotować. Potem odcedzić. Cebulę pokroić i w kostkę i podsmażyć na oleju. Oba boczki i grzyby zmielić do miski w maszynce do mięsa na grubym sitku. Do zmielonych składników dodać cebulę, przyprawy i wymieszać farsz.

Ciasto : Do miski wsypać mąkę i sól. wlać wodę i rozbełtane z olejem jajka. Wymieszać ciasto a potem przełożyć je na stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Porcje ciasta wałkować, wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ) nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi po czym układać je na ściereczce aby się do siebie nie dotykały. Zagotować dużą ilość wody z odrobiną soli, na wrzątek kłaść partiami pierogi i gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerze. Pierogi można spożywać okraszone lub nie z dowolną surówką.

 

Pierogi z serem i borówkami

Pierogi nie muszą być nudne

 

  • Nadzienie :
  • 500 g serka śmietankowego ( sernikowego ) w wiaderku
  • cukier do smaku
  • 250 g borówek amerykańskich + do dekoracji
  • 4 łyżki błyskawiczne kaszy manny
  • Ciasto :
  • 600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • ok. 350 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo :
  • śmietana + jogurt
  • cukier + opcjonalnie barwnik spożywczy
PRZYGOTOWANIE:

Nadzienie :

Do miski przełożyć serek, dodać kaszę ( kasza zwiększa objętość farszu po ugotowaniu i pierogi nie robią się płaskie, a przy tym są bardziej syte ) i cukier do smaku i wymieszać. Następnie dodać umyte i osuszone borówki i delikatnie połączyć z serem aby się nie rozgniotły.

Śmietana :

100 ml śmietany 12 % zmieszać z 100 ml jogurtu naturalnego, doprawić do smaku cukrem. Można dodać dla koloru barwnika spożywczego ( ja dałam zielony ).
Ciasto :

Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać drewnianą łyżką a potem wlać jajko rozmącone z olejem. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczka aby nie wysychało.

Pierogi :

Odcinać porcje ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Wycinać dowolnej wielkości kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ). Na środek krążka nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Układać na czystej ściereczce, przykrywając druga aby pierogi nie wysychały. Pierogi gotować partiami w dużej ilości wody osolonej z dodatkiem odrobiny oleju kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową kłaść na talerze i polewać śmietaną a na koniec posypać świeżymi borówkami.

 

Pierogi serowo - brzoskwiniowe

Pierogi nie muszą być nudne


  • Nadzienie :
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )
  • cukier do smaku
  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Sos :
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jogurt brzoskwiniowo pomarańczowy ( 150 g )
  • cukier do smaku
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
PRZYGOTOWANIE:

Nadzienie :

Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać kaszę mannę, pokrojone brzoskwinie oraz cukier do smaku i wymieszać nadzienie.

Ciasto :

Składniki ciasta połączyć ze sobą np. w misce, potem wyłożyć je na blat i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde.

Pierogi :

Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia na krążki i zlepiać pierogi. Następnie kłaść pierogi na ściereczce, ale nie powinny się dotykać. Zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli i oleju, ponownie zagotować wodę i kłaść na wrzątek przygotowane pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotować kilka minut do miękkości ciasta. Gotowe pierogi wykładać na talerze. Składniki sosu wymieszać i polać nim pierogi.

 

Pierogi z kurkami i warzywami

Pierogi nie muszą być nudne


  • Nadzienie :
  • 1,5 szk kurek blanszowanych
  • 1 cebula
  • 3 suszone pomidory ( odsączone z oleju )
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • Ciasto :
  • 750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 375 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:

Nadzienie :

Mieszankę rozmrozić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kurki posiekać, pomidory pokroić w kostkę, kapary odsączyć z zalewy. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki nadzienia ( oprócz bułki tartej ) i podsmażyć. Doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć do miękkości warzyw. gdy farsz jest gotowy wsypać bułkę tartą i wymieszać farsz ( bułka wchłonie wszystkie soki farszu ). Farsz zostawić do przestudzenia i zabrać się za ciasto.

Ciasto :

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać gorącą wodę. Lekko przemieszać składniki i połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć zawartość miski na czysty blat lub stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Pierogi :

Ciasto dzielić na kawałki, część do wałkowania kłaść na blacie a pozostałą część zakryć ściereczką. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia. Dokładnie zlepiać pierogi aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Pierogi układać na ściereczce, zakrywać drugą. Gotowe pierogi gotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną oleju przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi można podać okraszone lub same z surówką.

prymat