Pierogi z opieńkami i kaszą jaglaną
Farsz: Jaglaną kaszę wsypać do gotującej się lekko osolonej wody i ugotować a potem odcedzić odcedzić. Rozmrożone opieńki, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do grzybów i chwilę smażyć. Potem do podsmażonych składników dodać kaszę, doprawić farsz do smaku i wymieszać. Farsz wystudzić. Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną
Farsz : W osobnych garnkach ugotować kapustę i kaszę. Kaszę w osolonej wodzie a gdy będzie miękka odcedzić. Kapustę odcedzić, wystudzić i pokroić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy. Dodać też sól i pieprz i wymieszać farsz. W razie konieczności doprawić. Ciasto : W misce umieścić mąkę z solą, wlać gorącą wodę i przemieszać. Następnie dodać jajko połączone z olejem i znowu lekko wyrobić. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić aby było gładkie. Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz. Zlepiać pierogi u kłaść na ściereczce. Można zakryć je drugą ściereczką co zapobiegnie wysychaniu. Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu. Nakładać pierogi po wyjęciu z wody na talerze i podawać np. z surówką. Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz : Suszone grzyby zalać w garnku gorącą wodą, moczyć przez godzinę i ugotować. Odcedzić, przestudzić i drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować bez przykrycia aby nie była gorzka. Przestudzić, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i usmażyć. Wszystkie składniki farszu umieścić w misce, doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto : Do miski przesypać mąkę, dodać do niej sól i wymieszać. Wlać gorącą wodę, lekko połączyć ciasto a potem wlać jajko rozbełtane razem z olejem. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wałkować wałkiem do ciasta na cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi układać na ściereczce i przykrywać je drugą aby pierogi nie wysychały. W garnku ugotować sporą ilość wody, posolić ją, ponownie zagotować i wkładać porcjami pierogi na wrzątek. Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia w zależności od grubości ciasta. I tak postępować aż wszystkie pierogi ugotujemy. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać z dowolną surówką. Można okrasić skwarkami lub smażoną cebulką. Pierogi żurawinowo - serowe
Żurawinę włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą. Moczyć przez 15 minut a potem odcedzić na sitku. Do miseczki przełożyć serek, kaszę i odsączoną żurawinę a potem wymieszać nadzienie. W większej misce umieścić mąkę i sól, wymieszać, zrobić dołek. Wodę wymieszać z barwnikiem aż woda uzyska różowy kolor , wlać do mąki i chwilę przemieszać drewnianą łyżką. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Gdy będzie już wyrobione rozwałkować porcje ciasta na cienkie placki i wycinać foremką kółka o średnicy 10 cm i kłaść porcje nadzienia ( farsz serowo -żurawinowy jest dość luźny więc pierogi będą trochę płaskie, nie takie jak np. ruskie ). Układać zlepione na ściereczce, zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Wodę zagotować, posolić i ponownie zagotować. Pierogi kłaść na wrzątek i dotować kilka minut od wypłynięcia. Pierogi podawać bez dodatków lub polane śmietaną. Pierogi z grzybami i mięsem
Farsz : Grzyby namoczyć i ugotować. Potem odcedzić. Cebulę pokroić i w kostkę i podsmażyć na oleju. Oba boczki i grzyby zmielić do miski w maszynce do mięsa na grubym sitku. Do zmielonych składników dodać cebulę, przyprawy i wymieszać farsz. Ciasto : Do miski wsypać mąkę i sól. wlać wodę i rozbełtane z olejem jajka. Wymieszać ciasto a potem przełożyć je na stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Porcje ciasta wałkować, wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ) nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi po czym układać je na ściereczce aby się do siebie nie dotykały. Zagotować dużą ilość wody z odrobiną soli, na wrzątek kłaść partiami pierogi i gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na talerze. Pierogi można spożywać okraszone lub nie z dowolną surówką. Pierogi z serem i borówkami
Nadzienie : Pierogi serowo - brzoskwiniowe
Nadzienie : Pierogi z kurkami i warzywami
Nadzienie :
Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę i lekko wymieszać. Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i wymieszać i przelożyć ciasto na blat lub stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
Pierogi : Ciasto dzielić na porcje wałkować na cienkie placki, foremką lub szklanką wycinać kółka a na ich środek nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi a następnie układać na ściereczce i przykrywać drugą aby pierogi nie wyschły i nie popękały.
Zlepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek ( można dodać troszkę oleju ) i gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wykładać łyżką cedzakową np. na blaszkę lub inne płaskie naczynie co zapobiegnie sklejaniu się pierogów i podawać nakładając na talerze z przesmażoną cebulką i np. surówką.
Do miski przełożyć serek, dodać kaszę ( kasza zwiększa objętość farszu po ugotowaniu i pierogi nie robią się płaskie, a przy tym są bardziej syte ) i cukier do smaku i wymieszać. Następnie dodać umyte i osuszone borówki i delikatnie połączyć z serem aby się nie rozgniotły.
Śmietana :
100 ml śmietany 12 % zmieszać z 100 ml jogurtu naturalnego, doprawić do smaku cukrem. Można dodać dla koloru barwnika spożywczego ( ja dałam zielony ).
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, sól i wymieszać. Wlać wodę i lekko zamieszać drewnianą łyżką a potem wlać jajko rozmącone z olejem. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczka aby nie wysychało.
Pierogi :
Odcinać porcje ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Wycinać dowolnej wielkości kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ). Na środek krążka nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Układać na czystej ściereczce, przykrywając druga aby pierogi nie wysychały. Pierogi gotować partiami w dużej ilości wody osolonej z dodatkiem odrobiny oleju kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową kłaść na talerze i polewać śmietaną a na koniec posypać świeżymi borówkami.
Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać kaszę mannę, pokrojone brzoskwinie oraz cukier do smaku i wymieszać nadzienie.
Ciasto :
Składniki ciasta połączyć ze sobą np. w misce, potem wyłożyć je na blat i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde.
Pierogi :
Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia na krążki i zlepiać pierogi. Następnie kłaść pierogi na ściereczce, ale nie powinny się dotykać. Zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli i oleju, ponownie zagotować wodę i kłaść na wrzątek przygotowane pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotować kilka minut do miękkości ciasta. Gotowe pierogi wykładać na talerze. Składniki sosu wymieszać i polać nim pierogi.
Mieszankę rozmrozić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kurki posiekać, pomidory pokroić w kostkę, kapary odsączyć z zalewy. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki nadzienia ( oprócz bułki tartej ) i podsmażyć. Doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć do miękkości warzyw. gdy farsz jest gotowy wsypać bułkę tartą i wymieszać farsz ( bułka wchłonie wszystkie soki farszu ). Farsz zostawić do przestudzenia i zabrać się za ciasto.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać gorącą wodę. Lekko przemieszać składniki i połączyć ze sobą. Następnie wyłożyć zawartość miski na czysty blat lub stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Pierogi :
Ciasto dzielić na kawałki, część do wałkowania kłaść na blacie a pozostałą część zakryć ściereczką. Porcje ciasta wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia. Dokładnie zlepiać pierogi aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Pierogi układać na ściereczce, zakrywać drugą. Gotowe pierogi gotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną oleju przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi można podać okraszone lub same z surówką.