Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wieprzowy

Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole

Uwielbiam zapach pieczonego pasztetu rozchodzący się po całym domu. Domownicy nie mogą się doczekać kiedy będą mogli go skosztować. A wiadomo co domowe to najlepsze. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Może być drobiowy, wieprzowy, z królika lub mieszany. Gotowany czy pieczony. U mnie na Święta przeważnie jest pieczony. Dziś zapraszam po przepis na wieprzowy pasztet.

 

PASZTET WIEPRZOWY

 

Pasztet wieprzowy

700 g łopatki wieprzowej
400 g świeżego boczku ze skórą
1 duża cebula
1 łyżka czosnku w płatkach 
1 bułka ( 100 g )
1 jajko
2 szk wywaru mięsnego

do smaku :
sól
pieprz
przyprawa do pasztetu premium 
cząber suszony 
kmin rzymski 
jałowiec mielony 


Umyte i osuszone mięso pokroić.
Z boczku usunąć skórę i drobno pokroić ( zalać ją w rondelku wodą i gotować aż kawałeczki skóry zaczną się kleić ), a resztę mięs w pokroić sporą kostkę.
Wrzucić do garnka i podsmażyć je, dodać cebulę i smażyć aż cebula się zrumieni.
Następnie zalać wszystko wywarem, dodać przyprawy według uznania i dusić pod przykryciem do miękkości.
W razie konieczności podlać jeszcze odrobiną wywaru.
Gdy skórki są dobre dodać je razem z płynem do mięsa i zagotować a potem dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak aby bułka wchłonęła wywar.
Przestudzić mięso, w razie konieczności jeszcze doprawić, zmielić w maszynce do mięsa, wbić jajko i wymieszać masę.
Masę na pasztet rozdzielić do 3 drewnianych foremek specjalnych do pieczenia pasztetu wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczone pasztety wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z pieczywem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak