Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet domowy

Domowej roboty pasztet jest pyszny. Wiemy co do niego dajemy i mamy pewność że nie ma w nim żadnych niepotrzebnych ulepszaczy i konserwantów. Przygotować możemy wcześniej i bez problemu będziemy mogli się nim zajadać w świąteczne dni. Z pewnością nasi goście jak i domownicy będą zadowoleni z smaku.

Pasztet domowej roboty

  •   SKŁADNIKI:
    • łopatka 0,5 kg
    • boczek świeży 0,5 kg
    • wołowe 0,3 kg
    • wątróbka drobiowa 0,2 kg
    • ćwiartka z kurczaka 1 szt
    • grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt
    • marchewka 1 szt
    • pietruszka 1 szt
    • seler kawałek
    • cebula 0,5 szt
    • liść laurowy 4 szt
    • ziele angielskie 6 szt
    • pieprz cały 0,5 łyżeczki
    • sól 4 łyżeczki
    • dodatkowo do smaku
    • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
    • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
    • pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
    • sól
    • jajka 2 szt
    • kasza manna 2 łyżki
      PRZYGOTOWANIE:

    Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma 32*11 cm.


Pasztet domowy  

 

alaaa 22.12.2013 15:41
IwonaDD dziękuję za życzenia Tobie również życzę wesołych świąt. Chętnie zobaczę jaki zrobisz pasztet na Sylwestra z pewnością pyszny.
IwonaDD 22.12.2013 14:00
wspaniały pasztet, ja postanowiłam w tym roku zrobić pasztet w okolicach Sylwestra, będzie jako zimna przekąska, z uwagi ze w święta jest tak dużo potraw, szynek, swoiskich kiełbas,że szkoda by mi było jakby się zmarnowała połowa :) smacznych i wesołych świąt, choć patrząc na twoje dania to pierwsze masz już zagwarantowane:))wszystkiego dobrego-Iwona :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak