Pampuchy- zwane również bułkami/kluskami na parze, pyzami drożdżowymi, kluskami parowymi, parzakami, parowańcami, parowcami - to kulki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, często w ściereczce nad wrzącą wodą. Podawane są zarówno w wersji deserowej, jak też wytrawnej. Ciasto tradycyjnie przyrządzamy z mąki, mleka, drożdży, cukru i soli z dodatkiem jajka i masła. Ciasto powinno być lekkie, po wyrobieniu należy odstawić je w ciepłe miejsce pod przykryciem aż trzykrotnie zwiększy swoją objętość- w zależności od temperatury i pracowitości drożdży może trwać to od 20 minut do nawet godziny.
W Polsce nieco mniej znaną wersją pampuchów są kluski przygotowane w kąpieli z mleka pieczone w piekarniku czy też parowane na maśle i cukrze na patelni. U naszych zachodnich sąsiadów ten drugi sposób jest jednak bardzo popularny. Dampfknödel - niemieckie drożdżowe bułeczki przyrządzane są na parze wodnej z dodatkiem masła i cukru. W środku są miękkie i puszyste, na zewnątrz przyjemnie skarmelizowane i przyrumienione. Bułeczki w tej wersji najlepiej smakują serwowane na gorąco z ulubionym sosem - waniliowym, czekoladowym czy owocowym.
Poniżej zamieszczam dwie wariacje na temat tradycyjnych polskich pampuchów, zainspirowane niemieckimi bułeczkami przyrządzanymi na patelni. Zapraszam!
Pampuchy z patelni z kontrastowym sosem
Składniki:
• szklanka mleka
• paczka- 7 g- drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
• 60 g cukru pudru
• 40 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 80 g miękkiego masła
• 0,5 łyżeczki soli
• 500 g mąki pszennej
Do smażenia:
• 6 łyżek masła
• 6 łyżek cukru pudru
• szklanka wody
Na sosy:
• szklanka mleka
• łyżka masła
• łyżka mąki
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżeczka kakao
Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym, lekko podgrzanym mlekiem i dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru pudru. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn. Podajemy albo same, albo z sosami.
Sos biało - czarny . Łyżkę masła topimy na małej patelni, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, robimy jasną słodką zasmażkę, którą zalewamy stopniowo zimnym mlekiem. Cały czas mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dzielimy go na połowę- do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao - dokładnie mieszamy. Sos kiedy dłużej stoi gęstnieje- można więc rozrzedzić go odrobiną dodatkowego mleka. Sos podajemy ciepły z gorącymi pampuchami. Smacznego!
Orientalne karmelizowane pampuchy
Pyszne pampuchy w orientalnym wydaniu- na mleczku kokosowym z dodatkiem liści kafiru. Pyszny złocisty karmel wzbogacony został dark muscovado. Sezonowego charakteru dodaje deserowi truskawkowy sos z dodatkiem syropu z agawy.
z truskawkowym sosem
Składniki:
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki mleczka kokosowego
• 4 liście kafiru
• 35 g świeżych drożdży
• 60 g cukru pudru
• 40 g cukru dark muscovado
• 2 jajka
• 5 łyżek oleju rzepakowego
• 25 g miękkiego masła
• 0,5 łyżeczki soli
• 600 g mąki pszennej
Do smażenia:
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 3 łyżki dark muscovado
• 3 łyżki syropu z agawy
• szklanka wody
Sos z truskawek:
• 400 g truskawek kaszubskich
• 2-3 łyżki wody
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• łyżka syropu z agawy
• łyżka oleju rzepakowego
Mleko mieszamy z mleczkiem kokosowym, dorzucamy liście kafiru i lekko podgrzewamy. Kiedy liście oddadzą swój aromat, usuwamy je z płynu. Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym mlekiem połączonym z mleczkiem kokosowym. Dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- zaczyn musi podwoić swoją objętość.
Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę dark muscovado i 1 łyżkę syropu z agawy. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn.
Podajemy polane sosem truskawkowym.
Truskawki pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z wodą, olejem rzepakowym i syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody. Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko zgęstniał.
Smacznego!