Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczyszczanie po świętach cz.1

Nasi przodkowie zdecydowanie więcej się ruszali, nigdzie nie spieszyli, a pół produkty były lepszej jakości, długo się kisiły kruszały i dojrzewały dzięki czemu były lżej strawne. Przygotowywano mniejsze ilości bo wszystko gorzej się przechowywało.

Tak więc święta święta i po świętach, pozostawiają w nas wspomnienia po rodzinnym spotkaniu i jeśli byliśmy grzeczni to i prezenty. Niestety niezbyt chcianym prezentem po tym wspaniałym ucztowaniu jest spore uczucie ociężałości, i rozregulowane trawienie. Aby odpokutować nasze obżarstwo, ale nie zaszkodzić rozpieszczonemu żołądkowi proponuje kilka oczyszczających trików.

Naiwni są ci którzy zaraz po wigilii myślą o ścisłej diecie, ponieważ jak co roku w dojadanie wigilijnych potraw trwa jeszcze kilka dni, proponuje aby wasze menu wyglądało następująco.

Etap 1. Jak przetrwać dojadanie po Wigilii

Nawet najlepsze gospodynie maja problem z samo-rozmanazajacą się sałatką warzywną, nadmiarem karpia czy grzybowej :) Przecież nic pysznego nie może się zmarnować, dodatkowo drastyczna zmiana diety, dla obżartego organizmu może być za dużym szokiem, dlatego dojadając należny pamiętać o tym że:

-Rozplanowanie, pamietajcie by śniadania i kolacje były maksymalnie lekkie, a główny obiad wczesny. Ja w tym okresie rezygnuje z kolacji na rzecz bardzo rozciągnietej obiado kolacji.

- Bez pośpiechu, jemy powoli, w możliwie spokojnej atmosferze, dokładnie przeżuwamy. Choinka jeszcze stoi, w telewizji familijne filmy to przecież wciąż dobry czas na rozmowę przy obiedzie.

- Mniej a bardziej różnorodnie, odrobina śledzia kubek grzybowej i 3 pierogi są lepsze dla naszego organizmu niż 20 pierogów, szczególnie, że często po takim  jednym dominującym daniu, sięgamy jeszcze po trochę tego czy tamtego, bo się przecież zmarnuje :)

 - Zapraszajmy gości, rodzina już wyjechała, ale mamy przecież sąsiadów znajomych z pracy, możemy się do kogoś wybrać, przy okazji nauczymy się nowych przepisów. A może jakaś potrzebująca osoba ucieszyła by się ze słoika sałatki ?

Oczyszczanie po świętach cz.1- Bądźmy asertywni, zaufajmy sobie gdy czujemy się najedzeni nie dajmy się namówić na kolejny kawałek, potrawy świąteczne są ciężko strawne  i uczucie przejedzenia może nam bardzo dokuczać.

-Ograniczmy dodatki, pyszny śledź czy sałatka warzywna, nie musi być jedzona wraz z pajdą chleba posmarowaną masłem, pierogi nie muszą pływać we skwarkach tylko dlatego ze już nie wigilijne.

Oczyszczanie po świętach cz.1- Przede wszystkim spacer  wykrzesawszy z siebie siły super bohatera, i wyciągnijmy całą rodzinne na spacer po każdym sutym posiłku, spokojny choć by piętnastominutowy spacer, zdecydowanie poprawi nasze samopoczucie i trawienie.

Oczyszczanie po świętach cz.1- Pomocne napary na rozgrzanie po zimowym spacerku wypijmy coś z apteczki matki natury. W sklepach możemy dostać specjalne herbatki na trawienie lub przygotować sobie Zieloną Herbatę z świeżym imbirem.

- Czym zakropić, włosi od zawsze powtarzają że kieliszek wina do obiadu poprawia trawienie, ale pamiętajmy by było to wino pół lub wytrawne, a jeśli chcemy czegoś bardziej słowiańskiego to 2 kieliszki wódki z pieprzem też nie zaszkodzą. Mamy jeszcze orzechówkę i nalewki na piołunie i żołądkową, oczywiście wszystko z umiarem :)

Gdy nasza lodówka przestanie pękać w szwach, a sklepy będą normalnie funkcjonować, możemy zacząć wprowadzać produkty wspomagające trawienie i oczyszczające organizm. Wiejec o nich w kolejnym wpisie a na razie sprzedam wam cynk na super przepis czyli:

Mój przepis na sałatkę  ,,detoks dla żołądka''

Składniki:- Garść glonów Wakame- 1 łyżka soku z cytryny- 2 łyżki oleju lnianego- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru- ząbek czosnku- szczypta Kminu rzymskiego- szczypta Kopru włoskiego- 3 łyżki owoców granatu-migdały

Glony sparzamy we wrzątku a następnie przepłukujemy zimna wodą i odciskamy. Dodajemy do nich, sok z cytryny, olej, starty imbir, owoce, drobno posiekany czosnek. Na suchej patelni podprażamy kmin i koper oraz migdały przez około 5 minut. Ciepłe dodajemy do sałatki i podajemy. Jeśli nie mamy glonów możemy podać z rukolą , dla chętnych można ją lekko dosolić.

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak