Obiady w ciąży cz. 4

Czy w ciąży czy nie to warzywa zawsze powinny być obecne w naszej diecie. Ale teraz powinnyśmy ich zjadać szczególnie dużo. Zawierają one mnóstwo cennych witamin a także kwas foliowy, żelazo, cynk i błonnik.
Ja staram się aby codziennie zjeść ok. 3 porcje warzyw.
Oto przykładowe przepisy na dania które pojawiają się na moim stole bardzo często, polecam :)
Leczo z cukinii
- 2 cukinie średniej wielkości
- duża cebula
- czerwona papryka
- 4 małe papryczki cayenne lub pieprz cayenne (łyżeczka)
- kartonik przecieru pomidorowego (350-400ml)
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1-2 łyżki oleju
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać 1 szklankę wody.
Wkroić obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię oraz paprykę. Przyprawić i wlać przecier. Przykryć i gotować na małym ogniu, często mieszając. Można przyprawić do smaku.
Danie będzie gotowe, gdy sos zgęstnieje, a cukinia straci surowy wygląd i stanie się "szklista".
Smacznego :)
Rozgrzewająca kasza z warzywami
- 2 duże papryki ramiro
- szklanka kaszy jęczmiennej
- puszka krojonych pomidorów
- mała cebula
- 2 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki groszku
- łyżka cukru
- łyżeczka mielonego chili
- 2 łyżki oleju ziołowego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól
- szczypiorek
- ser feta
Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż.
Układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, solimy i polewamy łyżką ziołowego oleju.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
W tym czasie gotujemy kaszę.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy ziołowej.
Zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy cukrem i chili.
Dodajemy groszek i kukurydzę. Chwilę gotujemy aż część sosu wyparuje.
Następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę i mieszamy.
Kaszę z dodatkami układamy na podpieczonej paryce i pieczemy kolejne 10-15 minut.
Podajemy ze szczypiorkiem i serem feta.
Smacznego :)