Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad na opak ;)

Ostatnio na obiad zrobiłam lasagne :) Poza tym, że wyszła naprawdę przepyszna to co w niej takiego niezwykłego ?;) Przekonajcie się sami :)

Chciałam do popularnego dania wprowadzić coś innego, oryginalnego. Miałam ochotę na wegetariańską lasagne i postanowiłam, że zrobię ją na...opak ;) Zamiast płatów makaronu ma cukinie a makaron znajdziemy w nadzieniu :) Całość jest tak pyszna, że uznałam ją za najlepszą lasagne jaką jadłam, polecam :)

 

Obiad na opak ;)

 

  • 1 średnia cukinia
  • 200 g makaronu kolanka
  • pół czerwonej papryki
  • średni, soczysty pomidor
  • kawałek papryczki chili (ok. 2 cm)
  • mała cebula cukrowa
  • 150 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • kilka listków bazylii
  • łyżka masła

sos:

  • 25 g wyrazistej, pikantnej gorgonzoli
  • 5-6 łyżek śmietany 12 %
  • 2 łyżki mleka

 

 

Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.

Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane chili.

Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojonego pomidora.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną bazylię.

Do całości dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.

Cukinie myjemy i tniemy na cienkie plasterki.

Obiad na opak ;)

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.

Wykładamy je plastrami cukinii a na niej jedną warstwę nadzienia.

Postępujemy tak do wykorzystania wszystkich składników.

Obiad na opak ;)

W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy ser dodając do niego śmietanę i mleko.

Gdy całość się połączy zalewamy powstałym sosem lasagne.

Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

Obiad na opak ;)

Edyta10
Edyta10 11.09.2012 15:36
Ciekawy pomysł :)
Mienta 08.09.2012 19:44
dziękuje :)
caralajna 07.09.2012 19:58
efektowne danie, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak