Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

Zioła i przyprawy posiadają nie tylko smakowe właściwości. Poza kulinarnym zastosowaniem idealnie leczę równe dolegliwości i choroby. Dlatego warto zadbać aby w kuchennej szafce nie zabrakło naturalnych leków i chętnie po nie sięgać.

Dla wielu z nas przyprawy i zioła to składniki dodawane to potraw, wzbogacają smak, nadają aromat i często kolor. Suszone, świeże, często goszczą w naszych kuchniach. Nie wyobrażamy sobie gotowania bez nich. Pamiętajmy jednak, że wiele z nich ma również inne zastosowanie – np. lecznicze.

Gdy doskwiera przeziębienie i grypa…

W okresie jesiennozimowym i wiosennym nasz organizm jest częściej narażony na ataki wirusów i bakterii. Dziś przedstawię kilku naturalnych pogromców przeziębienia i grypy, dzięki którym zapomnicie o katarze, kaszlu czy bólu gardła!

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

CYNAMON – rozgrzewa ciało i pobudza zmysły

Ma szerokie zastosowanie. Pozytywnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację, zwiększa ukrwienie wielu narządów (jest afrodyzjakiem). Kora cynamonu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego warto sięgać po nią w okresie przeziębień. Można dodawać cynamon do herbaty czy kawy, a nawet przygotować pyszne grzane wino.

Takie trunki dodatkowo pozwolą się nam zrelaksować i odprężyć!

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

NATKA PIETRUSZKI – zielone źródło witaminy C

Mało kto wie, że natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż cytrusy. Wystarczy jedna łyżka natki, by nasz organizm dostał dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo spożywanie natki pietruszki zapobiega anemii i infekcjom układu moczowego.

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

MAJERANEK – kichaj na przeziębienie

Oprócz wspomagania procesów trawiennych, majeranek skutecznie radzi sobie z przeziębieniem. To dzięki zawartym w nim olejkom i kwasom organicznym. Ma działanie przeciwzapalne i doskonale rozgrzewa. Wystarczy przygotować napar z majeranku (ok. 2 łyżeczek majeranku należy zalać wrzącą wodą i zaparzyć. Następnie przecedzić, dodać np. miód i pić 3 razy dziennie). Taki napar przeciwdziała kaszlowi i działa przeciwzapalnie.

Dodatkowo warto przygotować inhalacje z majeranku, która ułatwi pozbycie się uporczywego kataru. Na katar skuteczna jest też maść majerankowa (szczególnie polecam dla dzieci)! Jej przygotowanie jest niezwykle proste – mieszamy majeranek z masłem w proporcjach 1:1 (tzn. 1 łyżka majeranku na 1 łyżę masła), odstawiamy miksturę na noc. Następnego dnia przeciskamy przez gazę i odstawiamy do zastygnięcia. W czasie kataru smarujemy nos pod dziurkami i wewnątrz.

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

TYMIANEK – kaszel z głowy

Tymianek wykazuje działanie antybakteryjne, rozkurczowe i przeciwkaszlowe. Ma silne właściwości napotne i wykrztuśne. Często stosowany przy leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych, w tym zapalenia oskrzeli czy płuc. Łyżkę suszonego tymianku lub 2 łyżki świeżego zalewamy szklanką wrzątku, zaparzamy ok. 15 minut. Przecedzamy i pijemy napar 3 razy dziennie.

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

GOŹDZIKI – gdy gardło boli

Mają właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Żucie/ssanie goździków w czasie przeziębienia zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych i gardła. Dodatkowo podobnie jak cynamon idealnie pasują do grzanego wina, czy piwa, które dodatkowo ułatwiają odprężenie i pomagają się zrelaksować.

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

IMBIR – rozgrzej się

Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Nie tylko silnie rozgrzewa, działa również przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco i przeciwbólowo. Dodatkowo łagodzi mdłości i migreny.

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

CHILI/PIEPRZ CAYENNE – piekielna moc

Swój ostry smak papryczka chili zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny. Ponadto pieprz kajeński ma wysoką zawartość beta-karotenu i witaminy A. Już 2 łyżeczki tej przyprawy pokrywają ok. 50% dziennego zapotrzebowania na te dwie substancje.

Niezłe ziółko.. Czyli o właściwościach leczniczych i zdrowotnych ziół i przypraw

CZOSNEK – starożytny antybiotyk

Czosnek od dawna stosowany jest w celu wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu i kataru. Jego działanie jest zbliżone do działania niektórych antybiotyków (penicyliny), nie ma jednak ich negatywnych skutków. Już 2-3 ząbki czosnku dziennie wystarczą, by wspomóc organizm w walce z przeziębieniem. Najlepiej na 10 minut przed zjedzeniem jest zgnieść czosnek, dzięki temu uwolnimy związki wykazujące działanie antybiotykowe.

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak