Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowe rodzaje makaronu

Proste i szybkie sposoby na jego urozmaicenie :)

Nie ma to jak makaron domowej roboty :) Smakuje najlepiej :)

Tym razem postanowiłam go urozmaicić i dodać mu trochę więcej smaku a także zrobić go w nieco innej formie ;)

Uważam, że taki makaron świetnie nadaję się na jakieś tematyczne przyjęcie bądź na Halloween :)

 

Paprykowy makaron w kształcie czaszek

Nietypowe rodzaje makaronu

  • 120 g mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka oliwy
  • 2,5 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cayenne
  • łyżeczka wędzonej pikantnej papryki

Mąkę przesiewany.

Mieszamy ją z przyprawami.

Dodajemy do niej jajko, wodę i oliwę.

Całość zagniatamy na gładkie ciasto.

Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko.

Odstawiamy do wyschnięcia (inaczej ciężko będzie wyciąć wzory foremką).

Gdy ciasto wyschnie, foremką wykrawamy czaszki (lub inne wzorki).

Po tym czasie w garnku zagotowujemy wodę na makaron.

Dodajemy do niej łyżeczkę oliwy i wrzucamy makaron.

Delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut.

Smacznego :)

Nietypowe rodzaje makaronu

 

Chłodnik owocowy z naleśnikowym makaronem

Nietypowe rodzaje makaronu

Coś idealnego na obiad w upalny dzień :) Orzeźwiający chłodnik z sezonowych owoców z dodatkiem słodkich naleśników z których postanowiłam zrobić coś ala makaron :) Robi się je szybciej niż normalny makaron i moim zdaniem do zupki owocowej pasuje lepiej :)

Wyszło przepysznie! Gorąco polecam to szybkie danie :)

Chłodnik na 2 porcje:

  • 2 garście malin
  • 2 garście truskawek
  • 150 ml zimnej maślanki
  • 3 kostki lodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • jagody do dekoracji

Naleśnikowy makaron:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka wymieszanego z wodą gazowaną
  • jajko
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju

Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą.

Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy do wystudzenia.

Do blendera wkładamy truskawki, maliny, zasypujemy cukrem i zalewamy maślanką.

Dodajemy lód (jeśli nasz blender ma opcję miksowania lodu, jeśli nie dodajmy wcześniej schłodzone owoce) i miksujemy na gładko.

Przelewamy do talerzy, dekorujemy jogurtem i jagodami.

Z naleśników wykrawamy wzroki za pomocą foremek do ciasteczek i dodajemy do chłodnika.

Smacznego :)

Nietypowe rodzaje makaronu

 

Mienta 11.08.2012 22:59
Marta Piątkowska, dziękuje :) caralajna, lubię wykorzystywać moje akcesoria kuchenne do nietypowych zadań ;)
caralajna 11.08.2012 20:40
rewelacyjne te foremki, i do ciastek i jak się okazuje do makaronu też :)
Martinezek 11.08.2012 20:31
fantastyczne :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak