Nietypowe przetwory czyli gruszki z rodzynkami
Gruszki rodzynkowe do ciasta
2 kg dojrzałych gruszek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
1,5 szk rodzynek sułtańskich
1,5 szk cukru żelującego
1/2 szk cukru zwykłego
Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują.
Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut.
Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut.
Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując.
Gotować kolejne 1o minut.
Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu.
Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ).
Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.