Nietypowe przetwory czyli dżem marchewkowy
Dżem marchewkowy
500 g marchewki ( po obraniu )
1 cytryna
1 szk cukru
1/2 szk wody
1 łyżka galaretki cytrynowej
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku.
Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki.
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut.
Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ).
Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut.
Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać.
Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.