Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowe połączenia smaków cz.3

Dziś zapraszam Was po przepis na przystawkę oraz na tort z...warzyw ;)

Nie wiem jak Wy ale ja dalej eksperymentuję w kuchni z połączeniami równych składników które na pierwszy rzut oka niekoniecznie muszą do siebie pasować. Cieszę się, że póki co mi się to udaje :)


Grillowany camembert ze śliwką

Dosyć zaskakujące połączenie ale bardzo udane. Sam grillowany camembert jest dla mnie nieco mdły w smaku więc chciałam dodać mu charakteru, udało się :)

Nietypowe połączenia smaków cz.3

 

  • 2 serki camembert
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 2 śliwki węgierki
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu gryczanego

 

Serki nacieramy z obu stron oliwą i pieprzem.

Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Jeśli chcemy grillować go na tradycyjnym grillu to wcześniej zawijamy go w folię aluminiową.

Śliwki kroimy w kosteczkę.

Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem.

Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią śliwki i smażymy ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec dodajemy miód i smażymy jeszcze kilka sekund.

Na grillowane serki kładziemy śliwki.

Smacznego :)


Pomarańczowy torcik z cukinii i marchewki

Miałam ochotę na moje popisowe babeczki marchewkowe ale zabierając się do ich zrobienia znalazłam jeszcze kilka składników które postanowiłam dodać do ciasta ;) Spontanicznie powstał więc ten przepyszny torcik pomarańczowy na bazie z marchewki i cukinii :)

Nietypowe połączenia smaków cz.3

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki otrębów owsianych
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki drobno startej marchewki
  • 1 szklanka drobno startej cukinii
  • starta skórka z całej pomarańczy
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu


masa:

  • 500 g twarogu na sernik
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

do ozdobienia:

  • 4-5 łyżek gęstego serka homogenizowanego naturalnego
  • skórka z polowy pomarańczy
  • kilka orzechów włoskich

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej dokładnie łącząc składniki.

Dodajemy startą marchewkę, startą odsączoną cukinię oraz skórkę z pomarańczy.

Nietypowe połączenia smaków cz.3

Miksujemy po czym dodajemy mąkę wymieszaną z otrębami, proszkiem, sodą i cynamonem.

Wsypujemy również posiekane orzechy i całość miksujemy do połączenia składników.

Masę przelewamy do formy (użyłam 26 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 równe części.

Ser na masę miksujemy z sokiem pomarańczowym, skórką oraz cukrem.

Masę wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.

Na wierzchu rozsmarowujemy serek homogenizowany i ozdabiamy skórką i orzechami.

Smacznego :)

Nietypowe połączenia smaków cz.3 


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak