Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowe połączenia smaków cz.2

Kolejne przykłady na to, że z pozoru nie pasujące do siebie produkty tworzą przepyszną całość:)

Zacznę od dwóch pysznych deserów które w składzie posiadają składniki które na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasują do reszty. Naprawdę warto wypróbować takie połączenia.

 

KRUCHE BABECZKI Z RYŻEM I TRUSKAWKAMI

Ryż do babeczek to naprawdę super rozwiązanie:)

Inspirowane przepisem z książki "Fajna babka" Moniki Mrozowskiej. Wprowadziłam trochę modyfikacji i tu podaję moją wersję :)

Nietypowe połączenia smaków cz.2

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
125 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki śmietany 12 %


nadzienie:
2,5 szklanki mleka
szklanka słodkiej śmietanki 12 %
4 łyżki ryżu arborio
laska wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego


truskawki

 

Obie mąki siekamy z masłem i zmielonym cukrem.

Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.

Foremki na babeczki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą schłodzonego ciasta.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do zrumienienia.

Ryż gotujemy na mleku, wraz z przekrojoną laską wanilii.

Od czasu do czasu mieszamy a gdy zgęstnieje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut cały czas mieszając.

Następnie dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.

Wyjmujemy wanilię i masę odstawiamy do ostudzenia.

Upieczone babeczki napełniamy masą i ozdabiamy truskawkami.

Smacznego :)

Nietypowe połączenia smaków cz.2 

 

PIKANTNE BROWNIES

Kto nie zna tego czekoladowego ciasta? Chyba wszystcy chociaż raz próbowali. A co powiecie na wersję z pikantnymi papryczkami? Dziwne? Ale zaskakująco pyszne :D

Nietypowe połączenia smaków cz.2


Przepis z książki "Na ostro" R. Lane.

200 g gorzkiej czekolady
200 g brązowego cukru ( w oryginale aż 300;/)
250 g masła
3 duże jajka
75 g mąki pszennej
50 g niesłodzonego kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki cayenne
łyżeczka drobno posiekanej suszonej papryczki chilli

dodatek:
lody waniliowe
cayenne

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Dodajemy do niej chilli i cayenne.

Masło miksujemy z cukrem.

Dodajemy po jajku cały czas miksując.

Dodajemy czekoladę i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach( do suchego patyczka).

Gotowe ciasto podajemy z lodami na talerzu posypanym cayenne.

Smacznego :)

Nietypowe połączenia smaków cz.2

 

A co powiecie na dodatek cukinii do dań w których raczej to warzywo normalnie nie występuje?:)

 

KETCHUP Z CUKINII

Nietypowe połączenia smaków cz.2

Kto się skusi z pewnością nie pożałuje :)

1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru
szklanka octu
łyżeczka słodkiej papryki
kopiasta łyżeczka cayenne
łyżeczka pieprzu
400 g koncentratu pomidorowego
garść soli

 

Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy.

Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy).

Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka.

Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut.

Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut.

Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu.

Miksujemy całość  i przelewamy do słoiczków.

Pasteryzujemy przez 10 minut.

Smacznego :)

Nietypowe połączenia smaków cz.2

 

PIZZERINKI NA CUKINIOWYM SPODZIE

Dodatek warzywa do ciasta do pizzy brzmi dziwnie ale za to jak smakuje:)

Nietypowe połączenia smaków cz.2

 

300 g cukinii
50 g otrębów owsianych
100 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
łyżka cukru
łyżeczka soli
łyżka oliwy

cukiniowy sos do pizzy
250 g mozzarelli
łyżeczka ostrej papryki

 

Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.

Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.

Cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i odstawiamy na 10 minut.

Otręby mieszamy z mąką i solą i wlewamy do nich mleko z drożdżami oraz dodajemy odciśniętą z wody cukinię.

Całość zagniatamy po czym dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części.

Formujemy z nich cienkie placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na każdym rozsmarowujemy po łyżce cukiniowego sosu do pizzy oraz układamy po grubym plastrze mozzarelli.

Ser posypujemy papryką.

Pizzerinki pieczemy około 35 minut w 190 stopniach.

Smacznego :)

Nietypowe połączenia smaków cz.2

 

Mienta 03.09.2012 07:53
caralajna, mnie początkowo też zdziwiło takie połączenie ale były naprawdę przepyszne :)
caralajna 30.08.2012 11:27
super, lubię takie nietypowe połączenie, a nowością są dla mnie babeczki z ryżem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak