Nietypowe połączenia smaków cz.2

Zacznę od dwóch pysznych deserów które w składzie posiadają składniki które na pierwszy rzut oka kompletnie nie pasują do reszty. Naprawdę warto wypróbować takie połączenia.
KRUCHE BABECZKI Z RYŻEM I TRUSKAWKAMI
Ryż do babeczek to naprawdę super rozwiązanie:)
Inspirowane przepisem z książki "Fajna babka" Moniki Mrozowskiej. Wprowadziłam trochę modyfikacji i tu podaję moją wersję :)
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
125 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki śmietany 12 %
nadzienie:
2,5 szklanki mleka
szklanka słodkiej śmietanki 12 %
4 łyżki ryżu arborio
laska wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego
truskawki
Obie mąki siekamy z masłem i zmielonym cukrem.
Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.
Foremki na babeczki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą schłodzonego ciasta.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do zrumienienia.
Ryż gotujemy na mleku, wraz z przekrojoną laską wanilii.
Od czasu do czasu mieszamy a gdy zgęstnieje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut cały czas mieszając.
Następnie dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.
Wyjmujemy wanilię i masę odstawiamy do ostudzenia.
Upieczone babeczki napełniamy masą i ozdabiamy truskawkami.
Smacznego :)
PIKANTNE BROWNIES
Kto nie zna tego czekoladowego ciasta? Chyba wszystcy chociaż raz próbowali. A co powiecie na wersję z pikantnymi papryczkami? Dziwne? Ale zaskakująco pyszne :D
Przepis z książki "Na ostro" R. Lane.
200 g gorzkiej czekolady
200 g brązowego cukru ( w oryginale aż 300;/)
250 g masła
3 duże jajka
75 g mąki pszennej
50 g niesłodzonego kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki cayenne
łyżeczka drobno posiekanej suszonej papryczki chilli
dodatek:
lody waniliowe
cayenne
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do niej chilli i cayenne.
Masło miksujemy z cukrem.
Dodajemy po jajku cały czas miksując.
Dodajemy czekoladę i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach( do suchego patyczka).
Gotowe ciasto podajemy z lodami na talerzu posypanym cayenne.
Smacznego :)
A co powiecie na dodatek cukinii do dań w których raczej to warzywo normalnie nie występuje?:)
KETCHUP Z CUKINII
Kto się skusi z pewnością nie pożałuje :)
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru
szklanka octu
łyżeczka słodkiej papryki
kopiasta łyżeczka cayenne
łyżeczka pieprzu
400 g koncentratu pomidorowego
garść soli
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy.
Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy).
Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka.
Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut.
Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut.
Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu.
Miksujemy całość i przelewamy do słoiczków.
Pasteryzujemy przez 10 minut.
Smacznego :)
PIZZERINKI NA CUKINIOWYM SPODZIE
Dodatek warzywa do ciasta do pizzy brzmi dziwnie ale za to jak smakuje:)
300 g cukinii
50 g otrębów owsianych
100 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
łyżka cukru
łyżeczka soli
łyżka oliwy
cukiniowy sos do pizzy
250 g mozzarelli
łyżeczka ostrej papryki
Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.
Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
Cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i odstawiamy na 10 minut.
Otręby mieszamy z mąką i solą i wlewamy do nich mleko z drożdżami oraz dodajemy odciśniętą z wody cukinię.
Całość zagniatamy po czym dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części.
Formujemy z nich cienkie placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym rozsmarowujemy po łyżce cukiniowego sosu do pizzy oraz układamy po grubym plastrze mozzarelli.
Ser posypujemy papryką.
Pizzerinki pieczemy około 35 minut w 190 stopniach.
Smacznego :)