Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nietypowe połączenia smaków

Nie bójmy się ich :) Przedstawiam kilka pysznych przykładów :)

Jeszcze z pół roku temu nie wpadłabym na pomysł zrobienia pizzy z owocami i raczej niechętnie podchodziłabym do wypróbowania truskawek z serem żółtym...ale coraz więcej czasu poświęcając w kuchni i coraz więcej eksperymentując nauczyłam się, że nietypowe połączenia wcale nie są takie "groźne" jakby to się wydawało na pierwszy rzut oka ;)

Podam Wam kilka przykładów na to, że warto czasem poszaleć w kuchni dodając  z pozoru nie pasujące do siebie składnikibo efekty są przepyszne :)


BABECZKI Z DARAMI LATA

Zacznę od deseru z...majonezem. Ale jak to? - pytają niektórzy ;) Babeczki z majonezem mogą nie brzmieć zbyt smacznie jednak majonezu w nich nie czuć :) Przecież to tylko tłuszcz i jaja czyli to co zazwyczaj dodajemy do wypieków :) Babeczki są niezwykle puszyste i delikatne a letnie owoce i kwiaty (niektóre kwiaty są jadalne, polecam) idealnie dopełniają całość :)

Nietypowe połączenia smaków

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • jagody
  • czerwone porzeczki
  • maliny
  • bratki lub inne jadalne kwiaty
  • łyżka masła
  • łyżka kaszy manny


Jajka rozdzielamy.

Białka ubijamy na sztywna, dodajemy do nich cukier i żółtka cały czas miksując.

Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych z cukrem jajek dodajemy na przemian po łyżce majonezu i mąki.

Dokładnie miksujemy.

Masę rozdzielamy na dwie części.

Do jednej dodajemy garść jagód.

Do drugiej czerwonej porzeczki.

Delikatnie mieszamy.

Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.

Nakładamy do nich masę.

Na wierzchu układamy maliny.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jadalnymi kwiatami.

Smacznego :)

 

PIZZA Z OWOCAMI

Pozornie dziwne połączenie...ale  to przecież tylko drożdżówka w wersji XXL :D aby bardziej przypominała pizzę, postanowiłam zrobić nawet sos na spód. Całość wyszła przepyszna, gorąco polecam :)

 Nietypowe połączenia smaków

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju

sos:

  • szklanka truskawek
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • łyżka startej skórki pomarańczowej
  • łyżka cukru

dodatki:

  • maliny
  • jagody
  • czerwone porzeczki
  • banan

opcjonalnie na wierzch:

  • sos czekoladowy
  • roztopiona czekolada
  • bita śmietana
  • cukier puder

Truskawki rozgniatamy widelcem, przekładamy do garnuszka.

Dodajemy do nich sok i skórkę pomarańczową oraz cukier.

Na małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.

Odstawiamy do przestudzenia.

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy.

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozsmarowujemy na nim sos truskawkowo-pomarańczowy.

Na wierzchu układamy owoce.

Całość pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Wg uznania możemy podawać z którymś z wymienionych dodatków.

Smacznego :)

 

PIKANTNE CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM

Ciastka w wersji wytrawnej są raczej mało popularne, a szkoda bo to naprawdę świetna przekąska. Polecam nawet tym którzy nie przepadają za szpinakiem, warto spróbować :)

Nietypowe połączenia smaków

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jogurt naturalny (ok.170 ml)
  • ok. 200 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • łyżka śmietany
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku
  • łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

Szpinak rozmrażamy na patelni podgrzewając na najmniejszym ogniu.

Gdy się rozmrozi dodajemy łyżkę śmietany oraz pieprz, czosnek i cayenne.

Mąkę mieszamy z proszkiem.

Jogurt mieszamy z oliwą.

Wlewamy mokre składniki do suchych i łączymy.

Na koniec dodajemy szpinak.

Mieszamy i nakładamy po łyżce ciasta  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Każde ciastko posypujemy odrobiną soli morskiej

Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

 

WAFLOWY TOST Z TRUSKAWKAMI

Przepis ten znalazłam na blogu Co na obiad. Na początku zdziwiło mnie takie połączenie ale i mocno zainteresowało. Postanowiłam spróbować i powiem tylko tyle, że takie śniadanie jadłam w sezonie na truskawki bardzo często :)

Nietypowe połączenia smaków

  • 2 wafle pszeniczne (lub ryżowe)
  • 2 plastry żółtego sera
  • 4 truskawki
  • szczypiorek
  • odrobina cukru

Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu układamy plasterki sera a na nich wafle.

Gdy ser się stopi delikatnie ściągamy tosty i odwracamy na drugą stronę.

Szczypiorek drobno siekamy, truskawki kroimy na małe kawałeczki.

Mieszamy ze sobą i dodajemy odrobinę cukru.

Mieszankę układamy na tostach.

Smacznego :)

 

GRILLOWANA KANAPKA Z OSCYPKIEM I TRUSKAWKAMI 

Ostatnia moja propozycja na dziś :) Połączenie może dość zaskakujące ale naprawdę pyszne :) Czasem eksperymenty wychodzą naprawdę świetnie, polecam każdemu kto ma dostęp do świeżych oscypków :) Chociaż sezon na truskawki dobiegł końca to jestem pewna, że z jagodami ta kanapka będzie smakowała świetnie:)

Nietypowe połączenia smaków

  • 2 bułki
  • pęczek szczypiorku
  • 6 plastrów oscypka
  • 5-6 truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • odrobina oliwy z oliwek
  • łyżka lubczyku

Bułki przekrawamy i skrapiamy oliwą z oliwek.

Grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Szczypiorek siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pieprzu i mieszamy.

Plastry oscypka grillujemy z obu stron posypujac lubczykiem.

Na każdej bułce układamy szczypiorek, po 3 plastry grillowanego oscypka.

Na wierzchu układamy przekrojone truskawki.

Przykrywamy górą bułki.

Smacznego :)

 

JEŚLI WY MACIE JAKIEŚ SWOJE ULUBIONE NIETYPOWE POŁĄCZENIA TO DAJCIE ZNAĆ, CHĘTNIE WYPRÓBUJĘ :)



 

Mienta 12.07.2012 21:11
Sarenka, dziękuje:) Polecam wypróbować jakis przepis:)
Sarenka 12.07.2012 10:53
Ależ tu pysznie i ciekawie! :P
Mienta 11.07.2012 09:45
Beatris, brzmi ciekawie:) Szkoda, że truskawki już się skończyły bo na pewno bym wypróbowała :)
Beatris 10.07.2012 21:44
Wspaniały wpis. Uwielbiam nietypowe połączenia. Moim ulubionym są truskawki z czerwoną cebulą i sosem z octu balsamicznego, oleju, cukru i musztardy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak