Nietypowe połączenia smaków

Jeszcze z pół roku temu nie wpadłabym na pomysł zrobienia pizzy z owocami i raczej niechętnie podchodziłabym do wypróbowania truskawek z serem żółtym...ale coraz więcej czasu poświęcając w kuchni i coraz więcej eksperymentując nauczyłam się, że nietypowe połączenia wcale nie są takie "groźne" jakby to się wydawało na pierwszy rzut oka ;)
Podam Wam kilka przykładów na to, że warto czasem poszaleć w kuchni dodając z pozoru nie pasujące do siebie składnikibo efekty są przepyszne :)
BABECZKI Z DARAMI LATA
Zacznę od deseru z...majonezem. Ale jak to? - pytają niektórzy ;) Babeczki z majonezem mogą nie brzmieć zbyt smacznie jednak majonezu w nich nie czuć :) Przecież to tylko tłuszcz i jaja czyli to co zazwyczaj dodajemy do wypieków :) Babeczki są niezwykle puszyste i delikatne a letnie owoce i kwiaty (niektóre kwiaty są jadalne, polecam) idealnie dopełniają całość :)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- jagody
- czerwone porzeczki
- maliny
- bratki lub inne jadalne kwiaty
- łyżka masła
- łyżka kaszy manny
Jajka rozdzielamy.
Białka ubijamy na sztywna, dodajemy do nich cukier i żółtka cały czas miksując.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych z cukrem jajek dodajemy na przemian po łyżce majonezu i mąki.
Dokładnie miksujemy.
Masę rozdzielamy na dwie części.
Do jednej dodajemy garść jagód.
Do drugiej czerwonej porzeczki.
Delikatnie mieszamy.
Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Nakładamy do nich masę.
Na wierzchu układamy maliny.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jadalnymi kwiatami.
Smacznego :)
PIZZA Z OWOCAMI
Pozornie dziwne połączenie...ale to przecież tylko drożdżówka w wersji XXL :D aby bardziej przypominała pizzę, postanowiłam zrobić nawet sos na spód. Całość wyszła przepyszna, gorąco polecam :)
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- jajko
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki oleju
sos:
- szklanka truskawek
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- łyżka startej skórki pomarańczowej
- łyżka cukru
dodatki:
- maliny
- jagody
- czerwone porzeczki
- banan
opcjonalnie na wierzch:
- sos czekoladowy
- roztopiona czekolada
- bita śmietana
- cukier puder
Truskawki rozgniatamy widelcem, przekładamy do garnuszka.
Dodajemy do nich sok i skórkę pomarańczową oraz cukier.
Na małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.
Odstawiamy do przestudzenia.
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy.
Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozsmarowujemy na nim sos truskawkowo-pomarańczowy.
Na wierzchu układamy owoce.
Całość pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Wg uznania możemy podawać z którymś z wymienionych dodatków.
Smacznego :)
PIKANTNE CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM
Ciastka w wersji wytrawnej są raczej mało popularne, a szkoda bo to naprawdę świetna przekąska. Polecam nawet tym którzy nie przepadają za szpinakiem, warto spróbować :)
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jogurt naturalny (ok.170 ml)
- ok. 200 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- łyżka śmietany
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cayenne
- 1 łyżeczka czosnku
- łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
Szpinak rozmrażamy na patelni podgrzewając na najmniejszym ogniu.
Gdy się rozmrozi dodajemy łyżkę śmietany oraz pieprz, czosnek i cayenne.
Mąkę mieszamy z proszkiem.
Jogurt mieszamy z oliwą.
Wlewamy mokre składniki do suchych i łączymy.
Na koniec dodajemy szpinak.
Mieszamy i nakładamy po łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każde ciastko posypujemy odrobiną soli morskiej
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
WAFLOWY TOST Z TRUSKAWKAMI
Przepis ten znalazłam na blogu Co na obiad. Na początku zdziwiło mnie takie połączenie ale i mocno zainteresowało. Postanowiłam spróbować i powiem tylko tyle, że takie śniadanie jadłam w sezonie na truskawki bardzo często :)
- 2 wafle pszeniczne (lub ryżowe)
- 2 plastry żółtego sera
- 4 truskawki
- szczypiorek
- odrobina cukru
Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu układamy plasterki sera a na nich wafle.
Gdy ser się stopi delikatnie ściągamy tosty i odwracamy na drugą stronę.
Szczypiorek drobno siekamy, truskawki kroimy na małe kawałeczki.
Mieszamy ze sobą i dodajemy odrobinę cukru.
Mieszankę układamy na tostach.
Smacznego :)
GRILLOWANA KANAPKA Z OSCYPKIEM I TRUSKAWKAMI
Ostatnia moja propozycja na dziś :) Połączenie może dość zaskakujące ale naprawdę pyszne :) Czasem eksperymenty wychodzą naprawdę świetnie, polecam każdemu kto ma dostęp do świeżych oscypków :) Chociaż sezon na truskawki dobiegł końca to jestem pewna, że z jagodami ta kanapka będzie smakowała świetnie:)
- 2 bułki
- pęczek szczypiorku
- 6 plastrów oscypka
- 5-6 truskawek
- łyżka soku z cytryny
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- odrobina oliwy z oliwek
- łyżka lubczyku
Bułki przekrawamy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Szczypiorek siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pieprzu i mieszamy.
Plastry oscypka grillujemy z obu stron posypujac lubczykiem.
Na każdej bułce układamy szczypiorek, po 3 plastry grillowanego oscypka.
Na wierzchu układamy przekrojone truskawki.
Przykrywamy górą bułki.
Smacznego :)
JEŚLI WY MACIE JAKIEŚ SWOJE ULUBIONE NIETYPOWE POŁĄCZENIA TO DAJCIE ZNAĆ, CHĘTNIE WYPRÓBUJĘ :)